Skuše se ubrajaju među najhranjivije vrste ribe.
Skuša je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, 2,1 g na 120 grama mesa. Prema National Heart & Lung Instituteu samo 1 gram omega-3 masnih kiselina na dan kod muškaraca smanjuje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja za čak 40 posto.
Osim što su zdrave za srce, skuše obiluju i drugim hranjivim tvarima. Sadrži više od 10 posto preporučene dnevne količine kalcija, te je dobar izvor vitamina D koji pomaže apsorpciji kalcija. Također je bogata antioksidansima, vitaminima A i D. Osim toga, ona ima i puno vitamina B; skuša je odličan izvor niacina, dobar izvor tiamina, B12 i riboflavina.
Kako omega-3 masne kiseline djeluju na organizam?
- Mogu sniziti kolesterol i povišen krvni tlak, a to smanjuje opasnost od bolesti koronarnih arterija ili srčane kapi
- Snižavaju količinu triglicerida u bolesnika kod kojih su oni povišeni. Smanjuje opasnost od krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati kap i srčani napadaj.
- Mogu smanjiti upale kod bolesnika koji imaju psorijazu, ulcerozni kolitis, artritis, lupus i astmu.
- Ima ih u majčinom mlijeku i važne su za normalan razvoj mozga i očiju.
Kalcij i vitamin D, koji se nalaze u skuši, bitni su za jake kosti. Betakaroten i vitamin E mogu pomoći u sprječavanju oksidativnog oštećenja stanica, koje uzrokuje pojavu raka, a također štite od srčanog napadaja i kapi. B-kompleks je nužan za normalno funkcioniranje živčanog sustava, a njegov nedostatak može rezultirati umorom, depresijom i slabljenjem imunološkog sustava.
D. Š.