Hrana i recepti

Hrana i recepti

Uz ove namirnice zaboravite na nadutost, zatvor i bolove u trbuhu!

Foto: Shutterstock

Za ravnotežu u crijevima potrebna je raznovrsna i odgovarajuća prehrana kojom možete ublažiti, a i spriječiti tegobe poput nadutosti, zatvora i bolova u trbuhu.

Vrlo često nam mali, a tako željeni zalogaji donose veliku radost. No, malo razmišljamo o tome kako djeluju na naš želudac i probavni sustav u cijelosti te što sve moraju odraditi stvarajući nam ugodu sitosti.

Zdrav i uravnotežen unutarnji ekosustav probavnog trakta iznimno je važan za cjelokupno zdravlje našeg organizma, napominje dipl.ing.preh.teh Tena Niseteo te pojašnjava; “Crijevna mikroflora zapravo je “prirodna imunizacija majke prirode“ koja potiče crijevnu imunofunkciju i osigurava bolju obranu od kolonizacije patogena, čime pridonosi jačanju i regulaciji imunološkog sustava. “

Kako biste očuvali ravnotežu u crijevima, važno je obratiti pažnju na dvije stvari:

1. Prebiotici u hrani

Prebiotici su nutrijenti topljivi u vodi, sadrže vlakna te ostaju u probavnom traktu i stimuliraju rast korisnih bakterija. Pronaći ih možete u mahunarkama, voću i intergalnim žitaricama. Evo nekoliko namirnica koje biste trebli konzumirati:

  • Badem

  • Šparoge
  • Banana
  • Cjelovite žitarice
  • Zeleno povrće
  • Kivi
  • Poriluk
  • Gljive
  • Zob
  • Češnjak

2. Probiotici u hrani

U svojoj kolumni, dipl.ing.preh.teh Tena Niseteo, pojasnila je pojam probiotika; ” Koncept i funkcija probiotika kao promicatelja života (grč. pro bios) ne bi bili potpuni bez njihove hrane, odnosno prebiotika; prehrambenih vlakana topivih u vodi, poput inulina, oligofruktoze i fruktooligosaharida (FOS) prirodno prisutnih u namirnicama kao što su žitarice punog zrna, voća i povrća. Stoga, zaključak je da će najbolju svakodnevnu dozu probiotika i prebiotika osoba dobiti upravo kroz prirodne izvore probiotičkih kultura i uravnoteženom i raznolikom prehranom što će osigurati opće zdravlje te zdravlje crijevne mikroflore! ” Svakodnevno i preventivno korištenje probiotika podrazumijeva konzumaciju prehrambenih proizvoda koji su prirodno bogati izvori tih kultura

  • Fermentirano povrće (mrkva, cikla, krastavci…)    
  • Jogurt, kefir, sir
  • Fermentirane žitarice i mahunarke
  • Fermentirani začini    
  • Kiseli kupus
  • Miso

Ana A.

Znate li da su pušačice sklonije raku debelog crijeva nego pušači

Rak debelog crijeva sve je češći – preventivni pregledi spašavaju život

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo