Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vegetarijanci trebaju unositi više omege-3

S obzirom da svoju prehranu ograničavaju za određene namirnice i nutrijente, vegetarijanci su izloženi povišenom riziku od srčanih bolesti. Na svu sreću, na raspolaganju su im ukusne Mardešić ribice koje obiluju omega-3 masnim kiselinama – čuvarima zdravlja srca.

Međutim, sveukupno gledajući, osobe koje jedu meso ipak su sklonije srčanom ili moždanom udaru nego vegetarijanci. Profesor nutricionizma Sveučilišta Zhejiang, Duo Li, analizirao je članke objavljene u zdravstvenim časopisima i ustanovio kako vegetarijanci najčešće unose manje ključnih nutrijenata: vitamin B12 i omega-3 masne kiseline.

Ovaj manjak je pogotovo očigledan kod vegana, tvrdi Li, s obzirom da oni ne jedu meso, ribu ili bilo kakvu vrstu proizvoda životinjskog porijekla, uključujući mlijeko, sir i jaja.

Manjak vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina povezan je s manjom razinom dobrog kolesterola (HDL-a) te povišenom razinom aminokiseline homocistein – koja je faktor rizika za bolesti srca. Jednako tako, dobar kolesterol zovemo dobrim jer štiti naše srce od bolesti.

Povišena razina ove aminokiseline može biti povezana s višim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka i ateroskleroze, tvrde kineski stručnjaci Sveučilišta Zhejiang u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Kako ne bi ispalo da vegetarijanci u svemu rade krivo, istraživači su istaknuli da je njihov režim prehrane pravi pogodak kada su u pitanju količina konzumiranih vlakna, magnezija, folne kiseline te vitamina C i E. Obično je ovakva prehrana siromašna kolesterolom, zasićenim masnoćama i soli, no jednako je tako siromašna cinkom, vitaminima A, B12 i D te masnoćama dobrim za srce – omega-3 masnim kiselinama.

“Vegani ili vegetarijanci bi trebali pokušati znatno povećati svoj unos vitamina B12 redovitim jedenjem morske trave ili ojačanih žitarica”, savjetovao je Li. “Za povećanje razine omege-3, trebali bi konzumirati biljno ulje, poput lanenog”.

Valja napomenuti kako postoji nekoliko vrsta vegetarijanaca.
Primjerice, ovolaktovegetarijanci jedu jaja i mliječne proizvode, laktovegetarijanci
jedu mliječne proizvode, a peskovegetarijanci jedu ribu.

Mardešić okusi za zdravlje vegetarijanaca

Domaća tvrtka Mardešić u svojoj ponudi ima bogatu paletu ukusnih ribica: sardina, srdela, skuša, tune i inćuna ulovljenih u Jadranskom moru. Osim što su ukusne, ribe “Mardešić” su bogate proteinima, a siromašne
zasićenim masnoćama.

Njihove ukusne sardine ne sadrže nikakve konzervanse niti aditive, a izvrstan su
izvor omega-3 masnih kiselina.

Upravo su ove kiseline glavni
aduti protiv rizika bolesti srca i krvnih žila te ih je preporučljivo uključiti
u svakodnevnu prehranu, posebno za osobe s povišenom razinom triglicerida u
krvi. Ako želite smanjiti unos kalorija, za vas su idealne Jadranske sardine light bez biljnog ulja, a tuna predstavlja najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina. Isprobajte sve Mardešić
okuse
zdravi su i neodoljivo
ukusni
!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo