Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vegetarijanstvo je zdravo za srce!

Vegetarijanstvo je zdravo za srce! Tako glasi preporuka objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, prema kojoj su vegetarijanci 32 posto manje skloni hospitalizaciji ili čak smrti zbog bolesti srca.

Pozitivan učinak vegetarijanske prehrane odražava se poglavito na kolesterol i krvni tlak.

“Rezultati jasno pokazuju kako je rizik od srčanih bolesti kod vegetarijanaca za trećinu niži nego kod nevegetarijanaca”, tvrdi Tim Key, direktor Odsjeka za epidemiologiju raka Sveučilišta u Oxfordu, voditelj istraživanja.

Njegov je tim pratio 45.000 osoba diljem Engleske od kojih su 34 posto bili vegetarijanci. Izmjeren im je tlak i razina kolesterola u krvi. Istraživanje je započelo u 90-ima, a završilo 2009- godine. U tom je razdoblju 1235 osoba razvilo bolesti srca – od tog je broja hospitalizirano 1066 osoba, a 169 je umrlo zbog bolesti srca.

Nakon što su uzeli u obzir faktore poput dobi, razine tjelesne aktivnosti, socioekonomsku pozadinu ispitanika, pušački status, konzumaciju alkohola i sl., istraživači su zaključili kako vegetarijanci imaju 32 posto niži rizik od hospitalizacije ili čak smrti zbog bolesti srca.

Drugo je istraživanje potvrdilo kako vegetarijanci imaju puno manju šansu za razvoj raka od nevegetarijanaca. Pokazali su to rezultati studije koju su predvodili znanstvenici s Novog Zelanda i Velike Britanije.

Super zdrave namirnice za vegetarijance

Više informacija o prednostima
vegetarijanstva i održivog načina življenja može se saznati na stranici udruge Prijatelji
životinja
.

… i ne zaboravi nas
lajkati na Facebooku.
Nije obavezno, ali je lijepo od tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo