Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vitamin D: ključ dužeg života?

Vitamin D je od milja zvan sunčevim vitaminom jer ga naše tijelo stvara nakon izlaganja sunčevim zrakama.

Povišena razina vitamina D u krvi može pomoći u zaštiti od smrti, pogotovo kada su u pitanju rak i bolesti srca, pokazala je najnovija njemačka analiza, a slično tome, niska razina sunčevog vitamina povezana je s povišenim rizikom od preuranjene smrti.

“Osobe s niskom razinom vitamina D češće umiru od bolesti srca i raka, no nije poznato je li njegov manjak uzrok tih bolesti ili samo nusproizvod općenito lošeg zdravlja”, otkrio je Ben Schoettker iz Njemačkog istraživačkog centra za rak, ujedno i voditelj istraživanja objavljenog na internetskim stranicama časopisa BMJ.

Njegov je tim stigao do ovog zaključka nakon što je analizirao što se događa osobama s različitim razinama vitamina D u tijelu. Prikupljeni su i analizirani podaci iz prethodnih osam studija s ukupno 26.000 nepušača starih između 50 i 79 godina. Oko 6700 osoba je umrlo za vrijeme istraživanja, uglavnom zbog bolesti srca i raka.

Ispitanici s najnižom koncentracijom sunčevog vitamina bili su 1,5 puta skloniji smrti zbog bilo kojeg uzroka u odnosu na ispitanike s najvišom razinom vitamina D. Osobe s niskom razinom vitamina D te poviješću raka bili su 1,7 puta skloniji smrti zbog maligne bolesti, a kod osoba koje nisu prethodno bolovale od raka nije zabilježena promjena rizika smrti zbog raka povezana s razinom vitamina D

Stručnjaci su istaknuli kako je moguće da sunčev vitamin ne mijenja rizik od zdravstvenih problema ili ranije smrti, nego najvjerojatnije razina ovog vitamina odražava ukupno zdravlje osobe. Naime, niska koncentracija vitamina D jednostavno može biti znak lošijeg zdravlja, a ne direktan uzrok lošijeg zdravlja, napomenuli su njemački istraživači.

Izvori vitamina D

Vitamin D je od milja zvan sunčevim vitaminom jer ga naše tijelo stvara nakon izlaganja sunčevim zrakama. Dovoljno je provesti 15-ak minuta bez zaštite na suncu da bi se sintetiziralo 90 posto dnevne potrebe za ovim vitaminom. Njegovi izvori u hrani su jaja, mlijeko, jogurt, tuna, losos i narančin sok.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo