Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vitamin K ključan je za zgrušavanje krvi i čvrstoću kostiju

Vitamin K nije toliko “razvikan” poput, primjerice, vitamina C, ali zato nije manje važan – naprotiv! O njemu nam doslovce ovisi život jer u slučaju ozljeda omogućuje normalno zgrušavanje krvi.

Poznat je kao koagulacijski vitamin, pa je zato i nazvan vitaminom K. Postoji nekoliko oblika vitamina K, ovisno o izvoru. Vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, osobito u zelenom lisnatom povrću.

Vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog podrijetla. Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crijevima. Vitamin K3 dobiva se sintetski.

Istraživanja su pokazala da je biljni K1 najučinkovitiji oblik vitamina K u zaštiti od osteoporoze i prijeloma, jer omogućuje taloženje kalcija u kostima, a ujedno sprečava stvaranje osteoklasta (stanica koje razgrađuju kosti).

Osim zbog obilja vitamina K, zeleno lisnato povrće preporučuje se zato što sadrži i druge minerale koji izgrađuju kosti: kalcij, magnezij, bor, fosfor…

Magnezij – znate li kako njime nahraniti kosti, mišiće, srce, živce

Vitamin K, koji je topljiv u mastima, u organizmu djeluje i kao antioksidans koji masti – glavne sastojke staničnih membrana u organizmu – štiti od oštećenja.

Vitaminom K osobito su bogati kelj, blitva, raštika, prokulica, brokula, zelena salata, kupus, cvjetača, mahune i grašak. U znatnim količinama sadrže ga i soja, šparoge, rajčica, celer i mrkva.

Dobar izvor vitamina K je mlijeko odnosno mliječni proizvodi, a ima ga i u jajima (osobito žutanjku) te u mesu.

Zbog raznovrsnih izvora vitamina K obično ga dobivamo dovoljno, no manjak se može pojaviti zbog slabe apsorpcije masti u organizmu; zbog uzimanja antibiotika koji uništavaju crijevnu floru ili zbog dugotrajnog uzimanja lijekova koji smanjuju zgrušavanje krvi; zbog bolesti gušterače, jetre i žuči te zbog celijakije.

Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri ozljedama i rane koje sporo zacjeljuju te jaka krvarenja tijekom mjesečnice.

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo