Kontrola tjelesne težine i funkcije koje su povezane s prehranom poput apetita, gladi, brzine metabolizma, potrošnje kalorija, masti i šećera, učinkovitije su uz optimalan unos vitamina.
Vitamini održavaju tjelesne funkcije i
sudjeluju u preko 100.000 tjelesnih procesa. Oni igraju ulogu u održavanju
optimalnog zdravlja i težine, a mnogi rade zajedno. Dat ćemo vam kratak pregled
vitamina koji potiču mršavljenje i u kojim se namirnicama nalaze.
Vitamin A održava kožu glatkom i čvrstom. Optimalan dnevni unos tog
vitamina od 0,8mg nalazi se u jednoj mrkvi. Važno je da je jedete s malo
masnoća (npr. maslinovim uljem).
Vitamin B1 potiče potrošnju ugljikohidrata i jača mišiće. Potrebna dnevna
doza od jednog mg nalazi se u šaci sjemenki suncokreta ili u jednoj velikoj porciji
graška.
Vitamin B2 potiče smanjenje masnoća, proteina i ugljikohidrata.
Preporučena dnevna doza je 1,2 mg, a sadrže je tri šalice jogurta.
Vitamin B3 utječe na regulaciju razine šećera u krvi i važan je za
razgradnju masnoća i ugljikohidrata. Na dan se preporuča 13 mg vitamina
B3. Tu količinu možete naći u četiri banane ili u dva manja pileća fileta.
Nedostatak vitamina B5 ometa našu mogućnost
da iskoristimo masnoće pohranjene u tijelu. Vitamin B5 također igra važnu ulogu
u proizvodnji energije i potpomaže rad nadbubrežne žlijezde. Dobri izvori
vitamina B5 su: jetrica i bubrezi, meso, perad, orasi, pšenične mekinje,
pšenične klice,
jaja, šećerni sirup, zob, ječam, grah, kruh, zeleno povrće. Idealnu dnevnu
količinu vitamina B5 (6 mg) možete naći u dvije šake šampinjona.
Vitamin B6 potiče razgradnju bjelančevina i utječe na dobro raspoloženje.
Regulira proizvodnju hormona štitnjače i metabolizam. Preporučenu dnevnu
količinu od 1,2 mg možete naći u dvije manje kriške paprike ili u komadu skuše
debljine prsta.
Vitamin B7 je poznatiji kao biotin. Upravlja razgradnjom masnih kiselina i
ugljikohidrata. Preporučena dnevna količina (30-60 mikrograma) nalazi se u 2,5
šalice zobenih pahuljica.
Vitamin B12 sudjeluje u procesu razgradnje masnoća i bjelančevina.
Preporučena dnevna količina (tri mikrograma) nalazi se u pet šnita sira Edamera.
Vitamin C je važan za sintezu karnitina i kolagena koji jača vezivno
tkivo. Također je važan za metabolizam masnih kiselina. Najjači je
antioksidans među vitaminima topljivim u vodi. Preporučena količina od 100 mg
nalazi se u dvije naranče ili dvije šake jagoda.
Vitamin D jača mišiće. Potrebna dnevna količina je pet mikrograma. Toliko
sadrže na primjer tri jaja ili četiri šnite dimljenog lososa.
Vitamin E potiče izbacivanje štetnih radikala iz organizma i kožu čini lijepom.
Preporučena dnevna količina (12 mg) se nalazi u šaci lješnjaka.
Kako održati voće i povrće svježim
Kako biste bili sigurni da vam voće i povrće neće izgubiti nutritivnu
vrijednost, evo što možete učiniti:
- Kupujte domaće voće i povrće na
tržnici koje nije izgubilo vitamine u procesu transporta. - Birajte voće i povrće sukladno
dobu godine – tada je svježe i sadrži najviše vitamina. - Kora sadrži mnogo vitamina i
minerala. - Čuvajte voće i povrće u
frižideru – na sobnoj temperaturi voće i povrće gubi 10 do 50 posto vitamina, a
najbolje ga je konzumirati ubrzo nakon nabavke. - Izbjegavajte kuhanje – 50 do 70 posto
svih vitamina gubi se kuhanjem. Bolje je da ga kratko pripremite na pari
ili prodinstate.
Izvor: Žena.hr