Ječam je pravi pobjednik kada je u pitanju dobra i kvalitetna prehrana. Ova stoljećima stara žitarica prepuna je vlakana, sadrži važne vitamine i minerale, siromašna je mastima, a što je najvažnije – ne sadrži kolesterol.
Ječam, odličan izvor topivih vlakana, dokazano snižava kolesterol u krvi. Tome u prilog ide i australsko istraživanje u kojem je sudjelovao 21 muškarac s blago povišenim kolesterolom u krvi. Nakon što su u njihovu prehranu nutricionisti uvrstili proizvode bogate ječmom, ukupni je kolesterol snižen je za oko 6 posto. Što je još važnije, tzv. štetni LDL-kolesterol smanjen je za 7 posto. Slično istraživanje izvršeno je na Sveučilištu u Montani i dobiveni su još bolji rezultati: kod ljudi koji su uživali hranu bogatu ječmom kolesterol je snižen za 12 posto.
Vlakna
Ječam predstavlja sjajan izvor dijetalnih vlakana, topivih i netopivih. Topiva su učinkovita u smanjivanju kolesterola u krvi i rizika od bolesti srca. Osim toga, topiva su vlakna korisna u usporavanju apsorpcije šećera i smanjenju rizika za razvoj dijabetesa tipa 2 ili onog neovisnog o inzulinu. Netopljiva vlakana pronađena u ječmu mogu pomoći tijelu u održavanju redovite funkcije crijeva. Netopljiva vlakana mogu također pomoći u smanjenju rizika za određene vrste raka, kao što je rak debelog crijeva.
Vitamini
i minerali
Ječam sadrži
nekoliko vitamina i minerala, uključujući niacin (vitamin B3), tiamin (vitamin
B1), selen, željezo, magnezij, cink, fosfor i bakar.
Antioksidansi
Stoljetna žitarica sadrži antioksidanse, koji su važni za održavanje dobrog zdravlja jer
usporavaju količinu oksidativnog oštećenja nakupljanjem slobodnih radikala koji
nastaju kad tjelesne stanice koriste kisik.
Fitokemikalije
Ječam
sadrži fitokemikalije odnosno prirodne biljne kemikalije. Studije
pokazuju da one mogu smanjiti rizik od određenih bolesti poput
bolesti srca, dijabetesa i raka. Međutim, ove će rezultate dodatno potvrditi tek daljnja istraživanja.
K. Ramić