Vježbate, pazite koliko jedete ali kilogrami stoje... Što radite krivo? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vježbate, pazite koliko jedete ali kilogrami stoje… Što radite krivo?

Foto: Shuttersrock

Krenuli ste na dijetu prije par tjedana, a nikako da primijetite promjene… Svaka vrsta dijete bi trebala dati određene rezultate nakon nekog vremena ako se ne čine greške koje će usporiti rezultate.

Pod stresom ste

Medicinski je dokazano da veliki broj slučajeva prekomjerne težine ima u osnovi psihološki uzrok. Hrana se u stanjima stresa, uzima kada tijelu nije potrebna i tada se pretvara u mast i otrove umjesto u energiju. Doskočite ovom problemu prije nego li počnete jesti tako da se zapitate “Jedem li jer sam gladna ili zato što sam pod stresom?”.

Plan prehrane koji pomaže novopečenim majkama da se brzo oporave od poroda

Premalo spavate

Kvaliteta i kvantiteta sna jednako je bitna kao i hrana koju unosite u svoj organizam. Neka su istraživanja pokazala da oni koji su odmorni i koji imaju kvalitetan san, manje žude za hranom bogatom jednostavnim šećerima, a samim time i umanjuju mogućnost nakupljanja neželjenih kilograma.

Izbjegavanje doručka

Doručak je obavezan ako ste na dijeti jer tijelo mora prikupiti dovoljno energije kako bi uspješno odradili sve obaveze, a isto tako preskakanje doručka vas ostavlja u želji za hranom tokom cijelog dana. Izbjegnite peciva i namaze, odaberite smoothie ili malo voća ili namirnice bogate bjelančevinama koje dokazano smanjuju apetiti.

Izbjegavanje voća

Sigurno ste pomislili da je bolje ne jesti voće zbog količine šećera koje sadrži, ali na taj način gubite vrijedne minerale, vitamine i vlakna koji su tijelu potrebni. Napravite sami svoj voćni sok, oni kupovni najčešće imaju više šećera. Voće sadrži i antioksidante koji će štiti vaš organizam za vrijeme dijete.

Avokado, datulje, mango… Ako se želite udebljati, ovo su namirnice koje nemojte preskočiti

Pijete kupovne sokove umjesto vode

Sokovi sadrže šećer koji će u prekomjernoj količini također negativno utječe na vašu kilažu. Potrebno je piti vodu, što više vode, kako bi detoksicirali tijelo i spriječili zadržavanje vode u njemu. Stvoriti će osjećaj sitosti pa ćete jesti manje, što će doprinijeti gubitku kilograma.

Ne pratite koliko jedete

Sve više​ ​istraživanja pokazuju kako nisu sve kalorije jednake, pogotovo ako se radi o grickanju, možda ćete jesti puno više nego ste svjesni – što zauzvrat može zaustaviti vaš napredak. Više pažnje posvetite brojanju kalorija dok grickate za vrijeme gledanja televizije ili čitanja knjige.

U 4 koraka naučite jednostavno brojati kalorije!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo