Hrana i recepti

Hrana i recepti

Voće i povrće: kako pametno kupovati?

Što svježije, to bolje! Od trenutka kad ih se ubere, voće i povrće počinje gubiti neke od vitamina. Betakaroten je posebno osjetljiv na izloženost zraku i svjetlosti. Pokušajte nabaviti te proizvode u voćarnici dan ili dva nakon što tamo stignu.

Izgled je također važan! Kupujte samo na suncu dozrele, neoštećene proizvode koji izgledaju svježi. Oštećeni proizvodi gube vitamine.

lIzbjegavajte narezano voće ih povrće! Mnoge trgovine prodaju već izrezano i oprano povrće i voće kao što su lubenice ili ananas, jer im se to činilo prikladno. No, to je samo na prvi pogled tako. Ti “brzo“ pripremljeni proizvodi često gube toliko vitamina i minerala da ih tek malo ostaje. Voće i povrće treba biti što manje obrađeno prije nego što ga jedete.

Upute za pohranjivanje namirnica

Hladno i suho mjesto! Pohranjujte svoje namirnice u čvrsto zatvorenim posudama za hladionik ih u plastičnim vrećicama koje ne propuštaju zrak. Ne režite voće ili povrće kako biste olakšali spremanje. To će povećati njihovu izloženost zraku pa se mogu uništiti vitamini.

Izbjegavajte toplinu i sunčanu svjetlost! Nekoj je hrani, kao što su rajčice, breskve ili kruške, potrebno da bude dan ili dva izvan hladionika kako bi sazrela. Neku hranu, kao što su banane i krumpir, ne treba uopće stavljati u hladionik. Stavite to voće i povrće na hladno mjesto, daleko od sunčane svjetlosti koja može uništiti vitamine.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo