Hrana i recepti

Hrana i recepti

Voće i povrće štiti žene od srčanog udara

Voće i povrće moglo bi spriječiti srčani udar, ali samo kada su dame u pitanju!

Mlade žene koje paze na svoj unos voća i povrća imaju zdravije arterije koje nisu sklone začepljenju nego one žene koje nezdravo jedu i time riskiraju srčani ili moždani udar. S druge strane, zdrava prehrana nije previše pomogla snažnijem spolu… Do ovog su zaključka stigli istraživači Instituta za srce iz Minneapolisa, koji su analizirali prehrambene navike 2500 mladih osoba. Prethodne su studije pokazale kako sredovječne osobe koje konzumiraju velike količine voća i povrća imaju manje izglede dobiti srčani ili moždani udar, no istraživanja nisu bila provedena na mlađim osobama.

Žene u 20-ima koje su jele između osam i devet porcija voća i povrća svakoga dana i unosile najviše 2000 kalorija imale su 40 posto manje izglede za začepljenje arterija plakom (koronarna kalcifikacija arterija), usporedno sa ženama u 40-ima koje su jele samo tri ili četiri porcije dnevno.

Ovakav je trend ostao nepromijenjen čak i kada su istraživači uzeli u obzir druge faktore, poput pušenja, tjelovježbe i unosa zašećerenih sokova.

“Nekoliko drugih istraživanja je pokazalo kako je prehrana bogata voćem i povrćem manje zaštitna za muškarce, no nemamo dostatan biološki razlog za ovaj manjak povezanosti. To je važno pitanje jer životni stil, koji uključuje zdravu prehranu, temelj su kardiovaskualarne prevencije, a moramo znati koje su komponente iz prehrane najbitnije”, objasnio je Michael Miedema, čelnik studije.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo