Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zasićene masti su zdrave!

Živimo u vremenu zarobljenom između dvije filozofije: jedna kaže kako nas zasićene masti ubijaju, a druga pak tvrdi kako su spomenute masti neophodne za istinsku vitalnost. Treba reći kako su u tradicionalnim kulturama zasićene masti predstavljale sveti izvor vitalne energije.

Čovječanstvo je preživljavalo stoljeće po stoljeće zahvaljujući zasićenim mastima, oviseći o njima jer ishranjuju tijelo i promiču dobro zdravlje. Tek smo tijekom posljednjih desetljeća okrenuli leđa prirodnim mastima i prihvatili proizvedena biljna ulja. A nismo li upravo tijekom posljednjih desetljeća svjedočili eksploziji degenerativnih stanja poput bolesti srca, dijabetesa i karcinoma? Donosimo vam četiri važna razloga koja će vas uvjeriti da zasićene masti imaju svoje mjesto na vašem tanjuru:

1. Snižavaju rizik za bolesti srca i poboljšavanju stanje kolesterola

kIstina je upravo suprotna od one koju vam servira medicinska industrija: konzumacija namirnica bogatih zasićenima mastima štiti vaše srce. Naime, zasićene masti snižavaju lipoprotein (a), koji je povezan s povećanim rizikom za srčane bolesti i koji pridonosi višoj razini HDL (dobrog) kolesterola. A on se brine za zdravlje srca.

2. Sprječavaju gubitak gustoće kostiju, a time i osteoporozu

Svima nam je dobro poznato kako je za jake i zdrave kosti potreban kalcij. No, osim njega, potrebne su nam i zasićene masti i to radi transporta kalcija do kostiju. Zbog toga mliječni proizvodi prirodno sadrže i kalcij i zasićene masti. Ako kalcij uzimate kao dodatak prehrani, znajte kako od njega nećete imati puno koristi ako u vašoj prehrani manjka zasićenih masnoća.

3. Ojačavaju imunološki sustav i sprječavaju bolest

Zasićene masti sadrže specijalizirane masne kiseline koje su po svojoj prirodi antigljivične, antimikrobne i antivirusne. Te važne masne kiseline uključuju laurinsku, miristinsku i kapriličnu kiselinu. Prehrana bogata ovim blagotvornim mastima opskrbljuje tijelo neophodnim sastojcima za borbu s patogenim tvarima.

4. Hrane mozak, živčani sustav i hormone

kMozak je pretežno izgrađen od masti i bjelančevina. I to je odlična stvar. Mozak treba zasićene masti više od bilo koje druge vrste. Čak i mozgu drage omega-3 masne kiseline ne mogu biti upotrijebljene bez zasićenih masti. Osim toga, one olakšavaju živčane signale i proizvodnju hormona. Svi se ovi sustavi u svom funkcioniranju oslanjaju na zasićene masti, kako bi vaš organizam održale zdravim i na kraju krajeva živim.

Međutim, važno je odabrati pravilne zasićene masnoće, poput pravog maslaca i djevičanskog kokosovog ulja. Izbjegavajte visoko prerađene masti, a pogotovo hidrogenirana ulja, za koje je dokazano da uzrokuju bolesti srca, rak i brojne druge probleme.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo