Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zaštitite kožu i organizam – maslinovim uljem protiv zimskih tegoba

Maslina je poznata mediteranska biljka iznimno ljekovitih svojstava. Crne i zelene masline svima su dobro poznate jer se koriste kao dodatak hrani, salati ili kao začin. Kakve sve blagodati za duh i tijelo nudi maslina?

Maslinovo ulje osnova je mediteranske kuhinje zato jer blagotvorno djeluje na kardivaskularna oboljenja. Masline sadrže masne kiseline, antioksidanse i silicij, pa uravnotežuju kolesterol u krvi i štite arterije. Ako želite u potpunosti iskoristiti ovu biljku, uobičajeno, biljno ulje zamijenite maslinovim.

Šećer od breze, ghee maslac, moringa…10 novih trendova u prehrani

Maslinovo ulje pomaže rad jetre i utječe na rad metabolizma. Za bolju stimulaciju i ravnotežu crijevne flore, masline možete dodati vlaknima i fermentiranim mliječnim proizvodima. Također, prije ručka možete pojesti nekoliko maslina, za bolji učinak na organizam. Samo pripazite na količinu – masline su prilično kalorične. Zelene masline pritom su dvostruko manje masne nego crne.

Masline i maslinovo ulje – 9 činjenica koje bi trebali znati

Na koje sve načine možete koristiti masline?

U slučaju reumatizma, potopite sto grama suhih cvjetova kamilice u pola litra maslinovog ulja na dva sata. Procijedite, a zatim od dobivene smjese napravite obloge i stavite na zglobove.

Hladnoća, stres, zima i umor – sve su to faktori koji oštećuju kožu. Bogato masnim kiselinama i antioksidansima (polifenoli, vitamini E, A), maslinovo ulje hrani i vraća vlagu, štiti i jača. Mnogi proizvodi za njegu lica i tijela danas već sadrže maslinovo ulje – blagi sapuni, hidratante kreme – pa oštećenu, isušenu ili iritiranju kožu njegujte njima

Naučite kako sami možete napraviti sušene rajčice u maslinovom ulju

Sapun od maslina

Maslinovim uljem možete namazati usne kako biste spriječili pucanje, a za glatku kožu dovoljno je prije tuširanaj u tijelo umasirati ovo ulje.

Masline su idealan lijek i za suhe ruke i ispucale nokte. Ruke možete oprati sapunom s maslinovim uljem ili jednostavno čisto ulje umasirati u kožu i nokte. Ako vam se nokti lome, držite ih deset minuta tjedno u posudi s maslinovim uljem.

5 situacija kada ne smijete koristiti maslinovo ulje

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo