Zašto jesti tikvice? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto jesti tikvice?

Tikvice su namirnica s malo kalorija, a puno hranjivih tvari. Istraživanja su potvrdila da su dobre za očuvanje zdravlja, pa biste ih svakako trebali uključiti u prehranu. Zajedno s dinjama i krastavcima, tikvice pripadaju porodici Cucurbitacea.

Tikvice možemo pronaći u raznim oblicima i bojama, ipak se najčešće susrećemo s malim, tamnozelenim tikvicama koje izgledom podsjećaju na krastavac.

Kako tikvice čuvaju zdravlje?

Tikvice su dobar izvor vitamina A, K, B i C, a od minerala sadrže (u malim količinama) mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij.

Istraživanja su potvrdila da fitonutrijenti u soku tikvica djeluju antikancerogeno, a isto tako sprječavaju nastanak simptoma povećane prostate kod muškaraca.

Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava te snižavaju kolesterol, a zahvaljujući tome smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Djeluju protuupalno zahvaljujući antioksidantima.

Mangan je ključan i za proizvodnju aminokiseline koja dopušta stvaranje kolagena, što će kožu učiniti zdravijom, a pomoći će i pri zacjeljivanju rana.

Kako odabrati i čuvati tikvice?

Pri odabiru pripazite da su sjajne, srednje veličine, kompaktne i neoštećene kore koja nije pretvrda, ali ni mekana. Postupajte pažljivo s tikvicama, jer i samo mala oštećenja mogu uzrokovati njihovo kvarenje. Neoprane ih čuvajte u hladnjaku do osam dana, a po želji ih možete i zamrznuti.

Već danas pripremite Medaljone s tikvicama i uživajte u ukusnom obroku!

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo