Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zdrava tjestenina – isprobajte integralnu, bezglutensku ili od konopljina brašna!

Uvriježeno je mišljenje da tjestenina deblja i da se upravo nje trebamo odreći ako želimo smršavjeti, ali mnogi kuhari i stručnjaci za zdravu prehranu ne slažu se s tim!

Tjestenina je, kažu, čisti užitak i dio zdravog obroka, samo treba odabrati “onu pravu”. Klasična tjestenina od bijelog pšeničnog brašna smatra se “problematičnom” zato što je siromašna hranjivim tvarima, a ipak može biti kalorijska bomba. Naime, u proizvodnji bijelog brašna pšenična zrna ljuštenjem i odvajanjem klica gube većinu vrijednih sastojaka, pa dobivamo takozvane prazne kalorije.

Zamijenite “praznu” tjesteninu integralnom koja je proizvedena od cjelovitog zrna. Tako ćete dobiti složene ugljikohidrate koji su optimalno gorivo za organizam, zato što se energija iz njih sporije oslobađa, pa smo dulje sposobni izdržati dnevne napore.

Lako probavljiva, a superhranjiva ekotjestenina

Zahvaljujući posebnom načinu mljevenja, integralna tjestenina zadržava minerale, vitamine, bjelančevine, vlakna i druge dragocjene tvari. Osobito je poželjna organska tjestenina koja se dobiva od namirnica ekološki uzgojenih bez pesticida i aditiva. Mnoge vrste organske tjestenine ne sadrže jaja ni druge proizvode životinjskog podrijetla.

Osim klasične pšenične, na tržištu se nudi sve više tjestenine od drugih vrsta žitarica. Tjestenina od pira odlična je zamjena za pšeničnu – lakše je probavljiva, bogatija je vlaknima i bjelančevinama te sadrži dragocjene aminokiseline.

Heljda, proso, riža, konoplja…

Tražite li bezglutenske varijante, to su tjestenine od heljde, kukuruza, prosa, riže… Obiluju visokovrijednim proteinima, mineralima i vitaminima B skupine te imaju zanimljive i bogate okuse koji se odlično kombiniraju s različitim mesom, povrće, umacima…

Sve je popularnija tjestenina od superhranjivog konopljina brašna, a nude se i tjestenine već obogaćene okusima drugih namirnica, npr. tjestenina od špinata.     

I.V.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo