Kolači i slastice mogu biti zdravi ako u njihovoj pripremi koristimo cjelovite i nutritivno vrijedne namirnice.
Nutricionistica Bio&bio trgovina, Mateja Horvat, predlaže nekoliko zdravijih alternativa čestih sastojaka u pripremi kolača:
Suncokretovo ulje – hladno prešana ulja
Kao zamjenu koristite isključivo hladno prešana ulja jer ćete tako izbjeći kemikalije i dobiti nutritivno vrednije ulje. U sirovim i pečenim slasticama odlično je ekstradjevičansko kokosovo ulje, koje se zbog svojih blagotvornih utjecaja na zdravlje naziva i superhranom.
Rafinirani šećer – slad
Zamijenite ga sladovima od žitarica, poput rižinog, jer je on polisaharid koji ima puno bolje djelovanje od jednostavnog rafiniranog šećera, nije štetan za zdravlje te je pogodan i za dijabetičare. Također, iznimno je popularan i agavin sirup.
Maslac/margarin – biomargarin
Alternativu pronađite u biomargarinu, jer ne sadrži transmasne kiseline. Želite li pak u slasticama koristiti maslac, birajte svakako onaj s certifikatom ekološke proizvodnje jer u njemu nema ostataka lijekova, hormona ili pesticida koji se često nalaze u konvencionalnim varijantama.
Pšenično brašno – integralno brašno
Kod zamjene brašna u slasticama može se biti vrlo kreativan. Umjesto bijelog brašna koristite polubijelo ili integralno pšenično brašno jer su hranjiviji. Želite li izbjeći pšenicu, odlična je zamjena pirovo brašno, a svakako probajte za npr. hrskave keksiće koristiti rižino brašno, koje ne sadrži gluten. Također, dobra zamjena za brašno mogu biti i zobene pahuljice, koje su odličan izvor vlakana
Janja Pilić/Moje zdravlje