Zdravlje na tanjuru – brokula - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zdravlje na tanjuru – brokula

Rana brokula dostupna je od sredine lipnja do početka srpnja, dok je kasna brokula dostupna od sredine rujna do sredine listopada. Ova čudesna namirnica je prepuna dobrobiti za naše zdravlje. Sadrži velike količine antioksidanta, vitamina A, E i C kojeg ima više od limuna!

Budući da brokula sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, ona usporava oštećenje stanica izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti.

Sve dobrobiti brokule

Uz spomenute vitamine, ovo povrće je puno kalcija i magnezija koji su neophodni za zdravlje zubi, kostiju i živaca, a isti sastojci pomažu održavati krvni tlak normalnim. Osim što sprječava starenje, beta –karoten iz brokule će održavati kožu zdravom i lijepom. Selen u brokuli potiče libido i plodnost. Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva.

Brokula u trudnoći

Osobito je dobro uključiti brokulu u prehranu tokom trudnoće, jer sadrži dosta folne kiseline koja je bitna za prenatalni razvoj bebe.

Priprema i čuvanje brokule

Energetska vrijednost svježe brokule iznosi samo 34 kcal na 100 g, a možete ju kombinirati s ostalim povrćem u salatama. Svježu namirnicu možete spremiti u hladnjak na par dana, ili ju spremite u zamrzivač. Smrznuta brokula sadrži nešto manju količinu nekih mikronutrijenata.

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo