Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zeleni čaj – superheroj protiv raka!

Rak debelog crijeva je šesti uzročnik smrtnosti kod oba spola!

Kako bi proučili učinak ispijanja zelenog čaja, istraživači su analizirali navike ispijanja čaja 75.000 sredovječnih i starijih Kineskinja. Pitali su ih piju li čaj, koju vrstu konzumiraju i u kojoj količini. Većina ispitanica je rekla kako uglavnom piju zeleni čaj.

Kada su podvukli crtu, stručnjaci su zaključili kako su žene koje su pile čaj barem tri puta tjedno kroz razdoblje dulje od pola godine imale 17 posto niži rizik od razvijanja svih vrsta raka probavnog trakta.

Nadalje, stupanj zaštite ovisio je o količini ispijenog čaja. Tako žene koje piju dvije do tri šalice čaja dnevno mogu, prema ovim rezultatima, očekivati 21 posto niži rizik od raka. Zaštitni učinak čaja bio je najočitiji kada su u pitanju rak želuca/jednjaka te karcinom debelog crijeva.

Istraživači su također uzeli u obzir stil života koji su ispitanice vodile: tako su pušačice i osobe koje su uživale u alkoholu isključene iz njihove analize. One koje su redovito pile čaj u većoj su mjeri bile mlađe, više su vježbale, bile su obrazovanije i jele su više voća i povrća.

“Za sve zbrojene vrste raka probavnog sustava, rizik je bio smanjen za 27 posto kod žena koje su redovito pile čaj barem 20 godina. Rizik od kolorektalnog raka bio je 29 posto niži kod osoba koje su dugo vremena pile čaj“, dodala je Sarah Nechuta, voditeljica istraživanja objavljenog u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

U čemu je tajna čaja? On sadrži polifenole – prirodne kemikalije koje sadrže katehine (antioksidanse koji mogu inhibirati rak tako što smanjuju oštećenje DNK i sprječavaju rast stanica raka).

Ako i vi želite početi s ovom zdravom navikom ispijanja čaja, a ne znate koji čaj odabrati, posjetite naše kolumniste Gorana i Tanju iz
Kuće zelenog
čaja
i pronađite čaj po vašoj mjeri.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo