Zeleni ponedjeljak: grčka veganska salata i sladoled od borovnica - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zeleni ponedjeljak: grčka veganska salata i sladoled od borovnica

Zeleni ponedjeljak je kampanja udruge Prijatelji životinja kojoj je cilj pomoć ljudima u poboljšanju vlastitog zdravlja i zdravlja okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.

Donosimo vam naš prijedlog jelovnika za 1. rujna 2014.:

Doručak: Riža s narančom

Sastojci: 20 dekagrama integralne riže, 80 dekagrama margarina ili ulja, deset dekagrama pinjola, kora od jedne velike naranče, sol.

Priprema: Skuhajte rižu u slanoj vodi. Ogulite narančasti dio kore naranče, narežite na tanke trake i blanširajte, potom ocijedite i osušite. U većoj posudi zagrijte margarin i kad se rastopi dodajte koricu i pinjole. Pržite na laganoj vatri nekoliko minuta te oprezno umiješajte rižu.

Ručak: Grčka veganska salata

Sastojci: četiri rajčice, dva svježa krastavca, tri žute paprike, 200 g svježeg tofua (s povrćem), pola žličice soli, dvije žlice maslinovog ulja, dvije žlice limunovog soka, jedna vezica nasjeckanog peršina, jedna žličica sušenog origana, nekoliko komada crnih maslina bez koštica.

Priprema: Povrće ogulite, očistite i nasjeckajte na manje komade, tofu nasjeckajte na kockice, a zatim dodajte ostale sastojke. Pažljivo promiješajte. Gotovu salatu ukrasite maslinama.

Recept ustupila Adisa Hajra.

Desert: Sladoled od borovnica

Sastojci: jedna šalica indijskih oraščića, jedna banana, dvije-tri marelice, tri žlice sirupa od agave, vanilin šećer, malo rižinog mlijeka, jedna šalica borovnica, dva decilitra vode.

Priprema: sve sastojke stavite po redu u blender i miksajtei do glatke kreme. Stavite u plastičnu posudu i zamrznite.

Večera: Tikvice punjene rižom i indijskim oraščićima

Sastojci: 55 grama riže, četiri velike tikvice, žlica ulja, jedan nasjeckan luk, jedan-dva češnja češnjaka, 55 grama mrkve, 45 grama indijskih oraščića (lagano prženih), sol, papar.

Priprema: skuhajte rižu. Uzdužno izrežite tikvice na polovice. Izvadite meso tikvica, ostavljajući oko pola centimetra, i stavite na stranu. Zagrijte ulje u tavi te dodajte luk i papar. Kuhajte na laganoj vatri desetak minuta dok luk ne počne smeđiti. Dodajte nasjeckan češnjak, sjeckano meso tikvica i ribanu mrkvu te kuhajte još nekoliko minuta. Izvadite u posudu i dodajte indijske oraščiće, rižu, sol i papar. Pomoću žlice tikvice napunite smjesom. Pecite u zagrijanoj pećnicu na 190°C 25-30 minuta.

Ostale recepte za vaš Zeleni ponedjeljak možete naći ovdje.
Lajkajte Zeleni ponedjeljak na Facebooku ovdje.

Izvor: Zeleni
ponedjeljak.com

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo