Zeleni ponedjeljak je kampanja udruge Prijatelji životinja kojoj je cilj pomoć ljudima u poboljšanju vlastitog zdravlja i zdravlja okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.
Donosimo prijedlog obroka za ponedjeljak 19. siječnja.
Juha od buče i krumpira
Sastojci: 250 grama buče (butternut ili hokaido), jedna crvena
mrkva, jedan režanj korijena celera, dva manja krumpira, list celera,
list peršina, sol, papar, mljeveni đumbir, 1,5 litre vode.
Priprema: Povrće oprati, oguliti, narezati na manje komade i
staviti kuhati u 1,5 litre vode. Dodati list celera i peršina i
posoliti. Kuhati oko 20 minuta dok povrće ne omekša, skinuti s vatre,
izmiksati povrće štapnim mikserom i začiniti dodajući papar, đumbir i
sol. Posuti svježe sjeckanim peršinom.
Medaljoni tempeha u umaku od vrganja
Sastojci: 400 grama tempeha, 100 grama suhih vrganja, 100 grama poriluka, dvije žličice aru praha, sol, papar i ulje.
Priprema: Izrezati tempeh na kockice i popržiti na grillu. Suhe vrganje namakati sat vremena u hladnoj vodi. Poriluk izrezati na kolutiće i pirjati na malo ulja. Procijediti namočene vrganje i pirjati ih nekoliko minuta s porilukom, pa zaliti vodom u kojoj su se namakali. Dodati sol i papar te zgusnuti s aru prahom. Umak preliti po grilanom tempehu.
Dobar tek!
Ostale recepte za vaš Zeleni ponedjeljak možete naći ovdje.
Lajkajte Zeleni ponedjeljak na Facebooku ovdje.
Izvor: Zeleni ponedjeljak.com
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock