Zeleni ponedjeljak je kampanja udruge Prijatelji životinja kojoj je cilj pomoć ljudima u poboljšanju vlastitog zdravlja i zdravlja okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.
Prijedlog jelovnika za 16. travnja 2012.
Doručak
Zobene pahuljice s rižinim mlijekom, mljevenim orasima te usitnjenim sušenim marelicama i datuljama
Jabuka
Ručak
Povrtna juha s grizom
Seitan u umaku od kopra s mahunama i krumpirom
Salata od naribane cikle, mrkve i zelene salate
Torta od čokolade i naranče
Povrtna juha s grizom
Sastojci: 1 veći crveni luk, 2 mrkve, 1 manja cvjetača, 1 glavica brokule, malo bučinog ulja, 1 dl nezaslađenog sojinog mlijeka, 1 dl pšenične krupice, sol, papar, peršin
Priprema: Na ulju zažutiti nasjeckani luk. Dodati narezanu mrkvu, pa potom usitnjenu cvjetaču i brokulu. Dodati toplu vodu, posoliti i popapriti. Kuhati na srednjoj temperaturi dok povrće ne omekša. Juhu procijediti. 2/3 povrća propasirati, a ostatak ostaviti u komadima i vratiti u juhu. Dodati sojino mlijeko i, miješajući, ukuhati griz. Kuhati još desetak minuta. Posuti sjeckanim peršinom i poslužiti.
Pečenka s krumpirima
Sastojci: 2 komada od 0,5 kg svježeg seitana, umak od soje, senf, češnjak, 5 dl ulja, sol, papar; za prilog: 1 kg krumpira
Priprema: Komade seitana prerezati po dužini na pola i marinirati preko noći u vrućoj marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Staviti ga u lim za pečenje i dodati 5 dl ulja. Zatim dodati očišćen i narezani krumpir i peći 1 sat. Po potrebi, za vrijeme pečenja može se dodati još ulja i marinade.
Seitan u umaku od kopra s mahunama i krumpirom
Sastojci: ½ kg mahuna, 1 luk, 1 vezica kopra, 1 sojino, rižino ili zobeno vrhnje za kuhanje, 1 limun, brašno, margarin, sol, papar; za krumpir – ½ kg krumpira, 1 luk, kim, vlasac, ulje, sol; za seitan – ½ pakiranja mariniranog ili dimljenog seitana, 3 kisela krastavca, senf, sol, papar
Priprema: Mahune kuhati u slanoj vodi, ocijediti i pomiješati s otopljenim margarinom. Luk sitno narezati i pirjati na masnoći. Dodati seitan, 1 žlicu senfa, sitno nasjeckane krastavce, sol i papar te sve zajedno pirjati. Krumpire skuhati i oguliti. Luk nasjeckati i pržiti u ulju da bude zlatnožute boje. Dodati sjeckani kim i grubo narezani krumpir. Sve zajedno pržiti, pa posoliti i posuti vlascem. Za umak od kopra, margarin otopiti, dodati brašno i kratko pržiti. Doliti vodu ili juhu od povrća i dobro promiješati. Pustiti da zakuha. Dodati sitno nasjeckani kopar, vrhnje, sol, papar i limunov sok te još jednom dobro promiješati. Umak treba biti srednje gustoće.
Torta od čokolade i naranče
Sastojci: 180 g margarina, 360 g šećera, 50 ml sojinog mlijeka, naribana korica jedne naranče, sok od dvije ocijeđene naranče, čašica likera od naranče, 60 g kakaa, 320 g brašna, jedna vrećica kvasca, prstohvat soli
Priprema: Izmiksati margarin sa 180 g šećera. Dodati sojino mlijeko i još 180 g šećera. Dodati naribanu koricu naranče i narančin sok, liker od naranče i kakao. Na kraju dodati brašno, kvasac i sol. Smjesa ostane kremasta i pjenasta. Staviti u kalup za tortu i peći jedan sat u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.
Večera
Pecivo sa sjemenkama s namazom od graška i badema
Salata od rikole s tofuom
Namaz od graška i badema
Sastojci: 150 g smrznutog ili svježeg graška, 100 g mljevenih badema, 4 žlice maslinovog ulja, limun, sol, papar
Priprema: Ubaciti grašak na kratko u kipuću vodu, pa ga isprati po mlazom hladne vode. Ocijediti ga i izmiksati s ostalim sastojcima.
Salata od rikole s tofuom
Sastojci (po osobi): 50 g svježe rikole, 50 g svježeg tofua, sok polovice limuna, malo češnjaka u prahu, 1 žlica mljevenog sezama, 1 žlica umaka od soje, malo soli, 1 žlica maslinovog ulja
Priprema: Rikolu oprati i istrgati na manje komade, tofu narezati na kocke i malo zdrobiti vilicom. Pomiješati sve sastojke i poslužiti.
Dobar tek!
Ostale recepte za vaš Zeleni ponedjeljak možete naći ovdje.
Lajkajte Zeleni ponedjeljak na facebooku ovdje.
Izvor: www.zeleni-ponedjeljak.com