Hrana i recepti

Hrana i recepti

Želite smršaviti? Onda ova 4 sastojka obavezno stavite u smoothie

Prehrana koja nam je potrebna nakon blagdana malo se razlikuje od prehrane koju trebamo uvrstiti u svakodnevnu rutinu, upozorava nutricionistica Diana Gluhak Spajić.

U razdoblju čišćenja organizma dobro je uzimati hranu koja je bogata vodom i koja potiče mokrenje. Također, bitno je obratiti pažnju na aktivne sastojke koji se nalaze ponajprije u svježem voću i povrću koje treba svakodnevno konzumirati. Bez obzira na čišćenje organizma nakon blagdana, valjalo bi konzumirati tri obroka i dva međuobroka na dan – savjetuje nutricionistica i dodaje:

Smoothie, jela na žlicu, trčanje… Evo kako domaće ljepotice održavaju top formu

Korak broj jedan svakako je konzumirati proteinski doručak, koji će u ostatku dana smanjiti mogućnost grickanja hrane koja je bogata jednostavnim šećerima ili mastima, a samim time i mogućnost nakupljanja suvišnih kilograma. Doručak može biti zrnati sir sa šumskim voćem i chia sjemenkama.

Krastavac, celer, đumbir…

Kako bismo unijeli dovoljno tekućine u danu, nutricionistica za međuobrok preporučuje smoothie s lanenim sjemenkama koje trebaju biti svježe zdrobljene.

Namirnice koje svakako preporučujem unijeti u smoothie jesu svježi krastavac, štap celera, svježi đumbir i svježa cikla, u kombinaciji 1:1 s voćem koje volite. Za vrijeme čišćenja organizma dobro je piti nešto više tekućine nego inače, pa i do dvije litre dnevno kako bi se neželjene tvari pojačano izlučivale mokrenjem i znojenjem.

Želite uspješan radni dan? Pripazite što jedete za ručak

Osim vode, čaj je izvrstan za čišćenje organizma, no treba se konzumirati bez šećera ili uz prikladnu količinu meda, limuna, i to po mogućnosti čaj od đumbira, koprive, sikavice ili maslačka.     

Šećer od breze, ghee maslac, moringa…10 novih trendova u prehrani

Maja P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo