Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li ispeći ukusna i zdrava peciva?

Ciklus radionica pripreme zdravog kruha i pecivasdržava se svakog dana od ponedjeljka do subote od 18 do 20 sati u zagrebačkom Centru za kulturu prehrane.

Kako zamijesiti domaći kruh i zdrava peciva? Koje brašno možemo koristiti kao zamjenu za bijelo pšenično? Kakva je veza između orašastih plodova i kruha? Odgovore na ova pitanja, ali i mnoge druge gastro upite možete dobiti na radionicama Akademije zdravog kuhanja u organizaciji zdravstvenog portala Ordinacija.hr, Večernjeg lista i Centra za kulturu prehrane.

Akademiju zdravog kuhanja pratite na Facebooku.

Nakon održanog ciklusa radionica na temu detoksikacije na red su stigla predavanja o pripremi zdravog domaćeg kruha i peciva. Naglasak je stavljen na korištenje alternative bijelom brašnu jer je ono rafinirano te sadrži mnogo manje vlakana koja pospješuju našu probavu i čiste tijelo od toksina. Jednako tako, ono brzo podiže razinu šećera u krvi, što dovodi i do brzog spuštanja šećera i pada energije. Rezultat je prejedanje!

“Osim što koristimo razna brašna kao alternativu bijelom pšeničnom, sjemenke i orašasti plodovi dodaju našem kruhu potrebne proteine i masnoće. Maslinovo ulje je također zanimljiv dodatak kruhu – zbog svojih zdravih masnoća čini dobro krvožilnom sustavu”, otkrila je psihologica Centra za kulturu prehrane Vanja Varga. Ona se brine za motivaciju polaznika, dok druga polovica ovog dua, Anja Blajt, otkriva sve tajne dobre pripreme namirnica.

Vanja Varga i Anja Blajt

Tako polaznici nisu ostali samo na teoriji, nego su i sami ispekli svoje domaće proizvode.

“Nisam početnik u pečenju domaćeg kruha, ali svaki novi recept i ideja su mi bitni. Čitam zdravstvene i kulinarske časopise i uvijek volim saznati nešto više. Možete proći kroz tisuću recepata za kruh i svaki put ćete naučiti nešto novo”, svoju motivaciju za polazak ove radionice nam je otkrila Mara Žutić. Možda je ona najbolja preporuka za radionice Akademije, s obzirom da je odslušala i onu na temu detoksikacije.

Jedan od recepata možete pronaći ovdje (Smeđi kruščić s bučinim uljem i sjemenkama), ali za ostale se trebate uputiti u Centar za kulturu prehrane. Svoje mjesto na radionici pripreme zdravog domaćeg kruha i peciva, koja se održava svakog dana od 18 do 20 sati u prostorima Centra (Nazorova 18, Zagreb) možete rezervirati najkasnije dan ranije na e-mail info@kulturaprehrane.hr ili telefone 481 44 66 / 091 481 44 66.

Cijena jednog dvosatnog programa je 180 kuna, a za pretplatnike Večernjeg lista 150 kuna. Svaki polaznik dobiva diplomu Akademije i paket kuharica Veljka Barbierija na dar, dok će jedan polaznik dobiti na dar vrijedni kuhinjski aparat Nutribullet!

K. Pužar
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo