Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li kada je najbolje vrijeme za piti mlijeko? Ne, nije jutro!

Shutterstock

Bogato je vitaminima A, B1, B2, B12 te vitaminom D, a sadrži i magnezij, kalij, proteine, masti i ugljikohidrate.

Djeci se preporuča konzumacija mlijeka, jednom ili dva puta dnevno tijekom djetinjstva, kako bi izgradili imunitet i fizičku snagu, a neki odrasli s tom navikom nastavljaju i kasnije. 

Razlog tomu, navodi msn.com, je upotreba mlijeka kao izvora vitamina i minerala. S druge strane, kako bi maksimizirali koristi, mlijeko piju u određeno vrijeme, no još uvijek nije znanstveno potvrđeno kada ga je najbolje piti. Ipak, svi stručnjaci tvrde da baš oni znaju ispravno vrijeme. 

Nakon treninga

Ispijanje mlijeka nakon treninga preporuča se kako bi potaknulo rast mišića, a ujedno i regulirali tjelesnu masu.

Naime, studija je ispitala deset žena koje su trenirale pet dana u tjednu kroz tri mjeseca, a koje su pile bezmasno mlijeko nakon treninga. Rezultati su pokazali kako su te žene povećale mišićnu masu, a smanjile onu tjelesnu. Temeljem toga, istraživanje je pokazalo kako je mlijeko najbolje piti nakon napornog treninga snage. 

Navečer

Dr. Dhanvantri Tyagi smatra kako zbog konzumacije mlijeka ujutro tijelo postaje umorno, teško te stvara više kiseline pa bi se, iz tog razloga, tvrdi, mlijeko trebalo piti tijekom večeri ili prije sna.  

Takvo mišljenje temelji na činjenici da mlijeko djeluje kao sedativ koji umiruje tijelo i um te potiče dobar san. S druge strane, najveća apsorbcija kalcija odvija se navečer jer je tijelo mirno te takvo potiče kalcij na stvaranje mišićne mase.

“Mlijeko konzumirano navečer potiče i probavu”, tvrdi dr. Tyagi. 

Nema određenog vremena

Treći pak smatraju da ne postoji točno određeno vrijeme kada mlijeko najbolje djeluje na probavu.

Sukladno tome, tvrde kako fermentirani proizvodi kakvi su jogurt i kefir, sadrže probiotike koji potiču crijevni mikrobiom i zdrav rad crijeva, no mlijeko ne djeluje na isti način. 

Mlijeko bez laktoze – dobro ili loše za vaše zdravlje?

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo