Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li što će vam se dogoditi ako izbacite sol iz prehrane?

Foto: Shutterstock

Često se govori o tome da je sol nezdrava jer povisuje krvni tlak i tako pridonosi nastanku srčanožilnih i bubrežnih bolesti. U nekim dijetama čak se preporučuje da treba posve izbaciti sol iz prehrane.
No stručnjaci ističu da nema potrebe za takvim ekstremima. Sol nije nezdrava, nego sam način na koji uzimamo sol može biti štetan za zdravlje.

Začin života

Sol (natrijev klorid) naziva se začinom života jer je najpoznatiji izvor natrija – minerala koji je životno nužan za održavanje ravnoteže vode i elektrolita u tijelu. Sol je poželjna u malim količinama, no suvremenom prehranom unosi se čak osam do deset puta više natrija nego što je organizmu potrebno, a često to činimo nesvjesno!

Skrivena sol

Naime, 70 do 80% soli u modernoj prehrani čini takozvana skrivena sol koju sami ne dodajemo jelima nego je riječ o već zasoljenim namirnicama poput suhomesnatih proizvoda i slanih grickalica. No sol se često “skriva” i u namirnicama u kojima je ne očekujemo, poput kruha, keksa i slatkiša.

Zdrave i ukusne zamjene za sol – začinsko bilje, alge i sjemenke

Istraživanja su pokazala povezanost soli i debljine jer usporedno s unosom prekomjernih količina soli povećava se i unos tekućine, a u suvremenom načinu života to najčešće podrazumijeva slatka pića koja obiluju šećerom.

Top 12 namirnica za zdrave krvne žile

Preporučena je dnevna količina soli za zdravu osobu 6 grama (1 žličica), a više od toga nije poželjno zbog spomenute skrivene soli.

Opasno izbacivanje soli

S druge strane, čuvajte se drastičnog smanjivanja i izbacivanja soli iz prehrane. Neke studije pokazale su da i prenizak unos soli može povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Također je otkriveno da premalo soli u organizmu može izazvati inzulinsku rezistenciju odnosno otpornost na hormon inzulin koji je ključan za regulaciju šećera u krvi.     

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo