Stručnjaci kažu kako kora je od banane puna antioksidanata i važnih vitamina.
Nevjerojatno ali dio voćke koji se nekad smatrao nejestivim se danas smatra jako ukusnim. Danas čak i znanost tvrdi da koru banane možete lako pretvoriti u nešto ukusno – brašno. Nova studija otkriva kako korištenjem prave količine brašna kore banane u smjesama za kolače daje puno bolji okus i uz to će oni biti puno ukusniji.
“Glavni objekt studije je bilo pitanje kako pretvoriti koru banane u vrijedan proizvod jer je ona puna dijetalnih vlakana i antioksidanata, koji su jako dobri za zdravlje”, navodi autor studije Faizan Ahmad, profesor na Aligarh Muslim sveučilištu.
Kako do brašna od kore banane?
Istraživači su za početak blanširali koru banane te je osušili i pretvorili u fini prah. U smjese su dodavali različite količine brašna od banane, mlijeko u prahu, šećer, ulja i bijelo brašno kako bi pripremili različite smjese za slatke kolačiće te su ih pekli. Ahmad i njegov tim su otkrili kako ako zamijenimo 15 posto bijelog brašna s brašnom od banane možete dobiti tamnije i tvrđe kekse, vjerojatno radi količine vlakana.
Zdraviji kolači
Prema istraživanjima, kolači koji sadrže koru banane tj. brašno od kore banane su puno zdraviji i bez viška masnoća i proteina, sadrže puno fenola te povećava razine antioksidanta. Ahmad smatra da bi se ovo brašno trebalo dodavati kolačima jer se radi o nutritivno kvalitetnom proizvodu koji može spriječiti razvoj raznih bolesti, kardiovaskularnih, zatvora, raka crijeva, dijabetesa i pretilosti. Isto tako može pomoći kod snižavanja razine šećera i kolesterola u krvi.
Najbolja smjesa
Stručnjaci su otkrili kako kolači koji sadrže prah kore banane, samo oko 7,5 posto imaju bolju teksturu i zdraviji su od ostalih smjesa za kolače. Smjesa je ostala ista te je bila istog okusa kao i ona kada se dodaje samo bijelo brašno, kada se čuva na suhom mjestu i do 3 mjeseca.
Znate li zašto je dobro pojesti bananu svaku večer prije spavanja? Vrijedi probati
“Upravo zato dodavanje smjese koja sadrži brašno banane za pripremu kolača je dobra alternativa jer će pojačati njihovu nutritivnu vrijednost i rok trajanja”, dodaje Ahmad. “Polifenoli i antioksidanti su poznati po tome da poboljšavaju krvotok i zdravlje srca”, navodi dr. Amargo Couture.
Što sve možete s korom banane ako ju ne želite jesti?
Banane imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje organizma, a dostupne su nam tijekom cijele godine. No, izgleda kako i kora banane može biti dobar ‘prirodni lijek’ za brojne tegobe. Na neke ideje Health Digesta vjerojatno ćete se dobro nasmijati, ali svakako vrijedi probati, zar ne?
UBODI I UGRIZI KUKACA
Utrljajte koru banane na mjesto uboda kako bi umirili kožu i smanjili svrbež.
IZBJELJIVANJE ZUBI
Trljajte zube nekoliko minuta s korom banane i oni će za nekoliko tjedana biti vidljivo bjeliji. Naravno, pri tome ne zaboravite na redovito pranje zubi.
UMIRUJE AKNE
Svaku večer protrljajte kožu korom banane kako bi se smanjile upale i iritacije kože nastale zbog akni.
PSORIJAZA
Utrljajte koru banane na kožu jednom ili dva puta na dan. Banana može smanjiti svrab, hidratizirati i zaliječiti kožu, a promjene ćete vidjeti već kroz koji dan.
KOŽNA OBUĆA I ODJEĆA TE NAMJEŠTAJ
Istrljajte korom banane kožne cipele, jaknu ili namještaj, a zatim prebrišite mekanom krpom.
A. A.
Foto: Shutterstock