Čili paprika i češnjak

Čili paprika
Čili paprika je začin koji se u indijskoj kuhinji dodaje
hrani za pikantan, ljuti okus. Zelena i crvena čili paprika upotrebljava se sirova, kuhana i osušena, usitnjena
u prah. Najzdravija je svježa tako da se u Indiji zelena čili paprika jede kao
salata bez obzira na ljutinu.
Pošto se mnogo pažnje posvećuje ljekovitim učincima hrane ljuto se jede jer pročišćava organizam. Bogata je vitaminima C i E te vitaminima iz grupe B. Ljutinu paprici daje sastavna tvar kapsaicin koja djeluje antiseptički te poboljšava probavu hrane u organizmu. Paprika također sadrži kalij, željezo i fosfor koji štiti zube, kosu, kožu i jetru.
Indijci za dug život koriste luk, čili papriku i sol.
Za luk je zanimljivo kako ga indijci koriste kod boravka na otvorenom pri velikim vrućinama. Glavicu luka nose u džepu hlača. On privlači toplinu na sebe i na taj način se hladi tijelo. U vrijeme nadolazećih vrućih dana isprobajte ovaj recept za hlađenje i uživajte na suncu.
Češnjak
Koristi se kao začin uz sva slana jela, nasjeckan sirov u salatama i marinadama te uz kuhanje i pečenje. Ima specifičan jak miris i okus. Radi jakog, većini i neugodnog mirisa zna ga se izbjegavati jesti sirovog.
Iz istog razloga spominje se u mnogim pričama kao sredstvo za tjeranje bolesti, zlih duhova, vampira....
Osim što se koristi u prehrani, odavno su poznata i njegova
ljekovita svojstva.
- Nekoliko kapi iscijeđenog soka češnjaka pomiješana s malo maslinovog ulja pomaže kod boli u uhu.
- Ako osjećate mučninu tj. povraćali ste može vam pomoći ukoliko pomirišite češnjak. Ukoliko ne djeluje samo miris zagrizite režanj češnjaka i smirit će vam se problemi sa želucem.
Kako je češnjak iznimno zdrav začin, svakodnevno ga možete jesti u kruhu. U jednom od prijašnjih tekstova naveo sam recept za kruh sa cvjetačom. Umjesto cvjetače možete upotrijebiti nasjeckane režnjeve češnjaka na manje listiće.