Čili paprika i češnjak

cesnjak-luk-paprika-povrce-chili-zacin

Čili paprika

Čili paprika je začin koji se u indijskoj kuhinji dodaje hrani za pikantan, ljuti okus.

PaprikaZelena i crvena čili paprika upotrebljava se sirova, kuhana i osušena, usitnjena u prah. Najzdravija je svježa tako da se u Indiji zelena čili paprika jede kao salata bez obzira na ljutinu.

Pošto se mnogo pažnje posvećuje ljekovitim učincima hrane ljuto se jede jer pročišćava organizam. Bogata je vitaminima C i E te vitaminima iz grupe B. Ljutinu paprici daje sastavna tvar kapsaicin koja djeluje antiseptički te poboljšava probavu hrane u organizmu. Paprika također sadrži kalij, željezo i fosfor koji štiti zube, kosu, kožu i jetru.

Indijci za dug život koriste luk, čili papriku i sol.

Za luk je zanimljivo kako ga indijci koriste kod boravka na otvorenom  pri velikim vrućinama. Glavicu luka nose u džepu hlača. On privlači toplinu na sebe i na taj način se hladi tijelo. U vrijeme nadolazećih vrućih dana isprobajte ovaj recept za hlađenje i uživajte na suncu.

Češnjak

Koristi se kao začin uz sva slana jela, nasjeckan sirov u salatama i marinadama te uz kuhanje i pečenje. Ima specifičan jak miris i okus. Radi jakog, većini i neugodnog mirisa zna ga se izbjegavati jesti sirovog.

Iz istog razloga spominje se u mnogim pričama kao sredstvo za tjeranje bolesti, zlih duhova, vampira....

ČešnjakOsim što se koristi u prehrani, odavno su poznata i njegova ljekovita svojstva.

  • Nekoliko kapi iscijeđenog soka češnjaka pomiješana s malo maslinovog ulja pomaže kod boli u uhu.
  • Ako osjećate mučninu tj. povraćali ste može vam pomoći ukoliko pomirišite češnjak. Ukoliko ne djeluje samo miris zagrizite režanj češnjaka i smirit će vam se problemi sa želucem.

Kako je češnjak iznimno zdrav začin, svakodnevno ga možete jesti u kruhu. U jednom od prijašnjih tekstova naveo sam recept za kruh sa cvjetačom. Umjesto cvjetače možete upotrijebiti nasjeckane režnjeve češnjaka na manje listiće.

 Prati nas na Viber Public Chatu!