Boja tanjura utječe na broj unesenih kalorija - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Boja tanjura utječe na broj unesenih kalorija

“Što je veći vaš tanjur, to će veća biti i vaša porcija. Ako koristite velike tanjure, mogli biste servirati između devet i 31 posto više hrane nego inače. Zanimljivo, prosječna veličina tanjura povećala se gotovo 23 posto od 1900. godine”, tvrdi Brian Wansink sa Sveučilišta Cornell. Dodao je kako vas unos samo 50 ekstra kalorija svakog dana može udebljati 2,3 kilograma.

Prema podacima britanske ankete koju je provela tvrtka dijetalne prehrane, Lighter Life, čak četiri od pet osoba nastavlja jesti, unatoč tome što osjećaju sitost. Začarani krug prejedanja zatvaraju muškarci – čak 54 posto ispitanika tvrdi kako su za njihovo prejedanje krive žene, koje im serviraju ogromne porcije obroka.

Delboeufova iluzija

Osim veličine tanjura, na količinu porcije može i utjecati njegova boja! U jednom su istraživanju stručnjaci zamolili ispitanike da serviraju tjesteninu s bijelim ili crvenim umakom na ili velikom bijelom tanjuru ili velikom crvenom. U prosjeku, kontrastna boja tanjura u odnosu na jelo smanjila je veličinu servirane porcije hrane za 21 posto. Također, kontrastna boja stolnjaka u odnosu na jelo smanjila je veličinu porcije za deset posto.

Ovi rezultati mogu se objasniti Delboeufovom iluzijom: crni krug koji je uže okružen prstenom čini nam se većim u odnosu na crni krug (jednake veličine) koji je okružen prstenom na većoj udaljenosti.

Ako želite osigurati uspješno mršavljenje ili držanje težine pod kontrolom, znanstvenici savjetuju da se riješite svojih velikih tanjura i zdjela za salatu ili priloge te ih zamijenite manjima ili da uzimate posuđe kontrastne boje u odnosu na jelo.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo