Konzumiranje više proizvoda od cjelovitih žitarica može smanjiti postotak tjelesne masnoće kod starijih ljudi, potvrdili su američki znanstvenici.
Istraživanje se fokusiralo na prehrambene navike 177 muškaraca i 257 žena prosječne starosti oko 68 godina. Oni su odgovarali na pitanja o konzumaciji kruha od cjelovitih žitarica, smeđe riže, kokica i ostalih proizvoda od cjelovitih žitarica, kao i voća i povrća.
Ispitanici, koji su dnevno unosili male količine ovih namirnica, bili su deblji, odnosno imali su više tjelesne masnoće. S druge strane, osobe koje su dnevno unosile najviše cjelovitih žitarica imali su 2.4 posto manje tjelesne masnoće i 3.6 posto manje sala oko trbuha.
Pritom je najviše cjelovitih žitarica uneseno tijekom doručka, i to u obliku kruha ili muesli, a ustanovljeno je i da su žene sklonije jesti cjelovite žitarice nego muškarci. Stručnjaci preporučuju da se dnevno konzumira tri ili više obroka cjelovitih žitarica te između 21 i 30 grama vlakana.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of nutrition.
D. Šorgić