Čokolada ne ometa mršavljenje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čokolada ne ometa mršavljenje

Dobre su to vijesti za čokoljupce koji pokušavaju smršavjeti.

“Žene razmišljaju o dijeti i misle da se moraju lišiti svoje omiljene hrane, no to nije slučaj ako uključite ove namirnice i veličinu porcije držite pod kontrolom”, objasnila je Kathryn Piehowski, voditeljica istraživanja Sveučilišta Pennsylvania u ime konditora Hershey’s.

Njen je tim pratio mršavljenje 33 preteške i pretile žene koje su slijedile restrikcijski dijetu. Sve su žene bile pred menopauzom, a njihov je indeks tjelesne mase bio između 25 i 43. Ispitanice su slušale tjedna predavanja o prehrani i ograničile unos kalorija na između 1500 i 1800 dnevno. Polovica ispitanica je dobila malene grickalice od tamne čokolade dva puta dnevno (jedna je imala 90 kalorija), a ujutro su pile kakao bez šećera. Ispitanice druge skupine su jele slatkiš od slatkog korijena s okusom voća, a za doručak su pile napitak bez šećera koji nije bio kakao.

Nakon četiri tjedna, sve su ispitanice prosječno izgubile pet kilograma, neovisno o skupini kojoj su pripadale.

Istraživanjem je pokazano kako se ne morate u potpunosti odreći namirnica koje bi inače mogle naštetiti vašoj liniji, no potrebno je pametno ih dozirati.

“Male grickalice mogu smanjiti žudnju za više slatkiša a ta je žudnja upropastila mnoge stroge dijete. Čim vam netko kaže kako nešto ne možete jesti, što želite? Želite upravo to”, objasnila je Piehowski.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo