Stižu dobre vijesti za sve koji redovito uživaju u čaši crnog vina.
Naime, američki su istraživači ustanovili kako sastavnica crnog vina piceatanol može odgoditi stvaranje mladih masnih stanica i spriječiti njihov “rast” u zrele stanice. Jednako tako je odgovorna za zaštitu tijela od srčanih i neurodegenerativnih bolesti, ali i određenih vrsta raka. Blokira sposobnost inzulina da aktivira gene i provede daljnje faze stvaranja masnih stanica. Samim time, ovaj nas spoj doslovce štiti od pretilosti!
Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Purdue iz Indiane, a tvrde da se spomenuti spoj također može pronaći i u borovnicama ili marakuji.
“Piceatanol mijenja tajming ekspresije gena, njihove funkcije i djelovanje inzulina za vrijeme adipogeneze – procesa pri kojem mlade masne stanice sazrijevaju”, objasnio je Kee-Hong Kim, voditelj studije.
Njegov tim trenutno radi na poboljšanju stabilnosti topivosti piceatanola kako bi se “stvorio biološki učinak”. Ovaj je spoj po sastavu sličan resveratrolu koji pripada fitokemikalijama – antiooksidansima i štite tijelo od razvoja bolesti.
Studija je objavljena u časopisu Journal of Biological Chemistry.
Ordinacija.hr