Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crno vino je ključ dobre linije!

Stižu dobre vijesti za sve koji redovito uživaju u čaši crnog vina.

Naime, američki su istraživači ustanovili kako sastavnica crnog vina piceatanol može odgoditi stvaranje mladih masnih stanica i spriječiti njihov “rast” u zrele stanice. Jednako tako je odgovorna za zaštitu tijela od srčanih i neurodegenerativnih bolesti, ali i određenih vrsta raka. Blokira sposobnost inzulina da aktivira gene i provede daljnje faze stvaranja masnih stanica. Samim time, ovaj nas spoj doslovce štiti od pretilosti!

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Purdue iz Indiane, a tvrde da se spomenuti spoj također može pronaći i u borovnicama ili marakuji.

“Piceatanol mijenja tajming ekspresije gena, njihove funkcije i djelovanje inzulina za vrijeme adipogeneze – procesa pri kojem mlade masne stanice sazrijevaju”, objasnio je Kee-Hong Kim, voditelj studije.

Njegov tim trenutno radi na poboljšanju stabilnosti topivosti piceatanola kako bi se “stvorio biološki učinak”. Ovaj je spoj po sastavu sličan resveratrolu koji pripada fitokemikalijama – antiooksidansima i štite tijelo od razvoja bolesti.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Biological Chemistry.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo