Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dijeta po arhetipovima: Nevjerojatni trikovi koji će vam pomoći da smršavite

Shutterstock

Nova knjiga Dane James pomaže vratiti samopoštovanje, a mijenja i oblik tijela

Svjetski poznata nutricionistica i praktičarka funkcionalne medicine, Dana James, u svojoj knjizi Dijeta po arhetipovima, na jedinstven način povezuje hranu i osjećaje. Autorica tvrdi kako podsvjesne misli i uvjerenja imaju ključnu ulogu u izgradnji samopoštovanja te razvoju određenih prehrambenih navika. Stoga ona pomaže čitateljicama prekinuti naizgled začarani krug osjećaja koji ih sprječava da vole sebe te objašnjava koji hormoni uzrokuju skladištenje masnog tkiva na trbuhu, bedrima i bokovima.

Zašto se ne možete riješiti sala na trbuhu? Postoji čak 12 razloga

Pritom razlikuje četiri glavna ženska arhetipa čijim se razumijevanjem može proniknuti u srž ženskog bića i osvijestiti uzroke loših i štetnih prehrambenih navika. Na taj se način prekida i začarani krug nezadovoljstva, frustracije i razočaranja.

  1. Arhetip njegovateljice prikazuje ženu koja je uvijek tu da se brine za druge. Ona je draga, brižna i suosjećajna, ali na taj način može zanemariti sebe.
  2. Superžena temelji vlastitu vrijednost na svojim postignućima. Ona je ambiciozna i motivirana, ali njezin posao često joj je važniji od toga koliko i kako jede.
  3. Zavodnica je senzualna, karizmatična i privlačna, ali može postati opsjednuta svojim izgledom do te mjere da razvije nezdrav odnos prema hrani.
  4. Eterični tip jest duhovna i intuitivna žena, ali je preosjetljiva na svoje okruženje pa obično jede kako bi otupjela svoju reakciju na svijet oko sebe.

Dijeta po arhetipovima nudi nutricionistički potvrđen desetodnevni plan obroka za svaki arhetip kao i korake za psihološku samopomoć, čime se utire put prema mršavljenju, ali i prema sretnom i ispunjenom životu.

Autorica navodi i osnovna načela o hrani koja su primjenjiva na sve arhetipove, a osim što djeluju kao preporuka, njena načela razbijaju mitove u koje vjerujemo godinama.

Jedite samo hranu koju biste fotografirali

Autorica navodi kako je to korisna smjernica po kojoj ćete mjeriti vrijednost svoje hrane jer voće ili povrće s gušćom bojom sadrži i više korisnih biljnih molekula. Također, kad jedete lijepu hranu, osjećat ćete se lijepo. 

Slično tomu ako želite biti sretni, jedite hranu koja je pripremljena s radošću, tvrdi. 

Postite 12 sati na dan 

U post od 12 sati ubraja se i spavanje pa post sada više ne zvuči tako zastrašujuće. Autorica svakako predlaže da jednostavno pazite da završite svoj posljednji obrok ili međuobrok najmanje dva sata prije spavanja tako da tijelo ne pokušava izvoditi dva nekompatibilna procesa – probavljati hranu i spavati – u isto vrijeme. 

Jedite pet puta na dan

Prehrana od tri obroka i dva međuobroka tijekom 12 sati najbolja je kombinacija za konzumaciju obroka. Pritom se važno da ne jedete malo pomalo i često, jer nećete znati koliko ste pojeli. 

Doručak je najmanje važan obrok u danu

Mit stvoren da jedete žitarice za doručak, tvrdi autorica, uvjerenje je da je doručak najvažniji obrok u danu. Osim tog mita razbija i mit o zobenoj kaši kao zdravom jutarnjem obroku te tako tvrdi kako je povećana glad jedan od glavnih razloga zašto ne preporučuje jesti zobenu kašu (instant ili od cjelovitog zrna) za doručak, bez obzira što ste čuli da je “zdrava”. 

Savjetuje i da je lagana prehrana najbolja za početak dana, a postupno povećanje težine obroka kroz dan poželjno je. Tom računicom, večera bi trebala biti najobilniji dnevni obrok, navodi. 

Vrijeme obroka utječe na vašu težinu! Postoji 6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom

Jedite povrće!

Pola tanjura povrća i za ručak i za večeru savršena je količina povrća. Pritom je bitno da se radi o kombinaciji tri različita povrća. Nadalje, povrće je potrebno jesti pa makar ga naručili iz dostave.   
Kad naručujete dostavu hrane jelovnik će prečesto kao “salatu” navesti nešto što sadrži samo jedno povrće. Salata od kelja s crvenim lukom i žutom paprikom, ili čak i odrezak s prilogom od miješanog povrća bio bi bolji izbor, tvrdi. 

Porcije su važne 

Ispružite ruke jednu do druge, s dlanovima prema gore. To područje predstavlja površinu koju bi vaš obrok trebao pokrivati. Lijeva ruka je veličina porcije za povrće i može biti pretrpana. Desna ruka je za sve druge sastojke koji čine vaš obrok – ugljikohidrate, protein i masti – i točna ravnoteža tih elemenata ovivit će o vašem arhetipu, navodi autorica. 

Kod međuobroka, kalorije su važne

Za svaki do dva dnevna međuobroka broj kalorija ne bi trebao biti više od dva puta veći od vaše ciljane težine u kilogramima. Ako želite imati 60 kilograma, pojedite dva međuobroka od 120 kalorija. 

Recite “ne” glutenu i mliječnim proizvodima (privremeno)

Vaše tijelo može trebati kratak predah da bi se samokorigiralo jer te namirnice mogu izazvati upalu i omesti stanične procese koji upravljaju vašim fizičkim i emocionalnim stanjem. Autorica predlaže izbjegavanje mliječnih proizvoda čisto da vidite što će se dogoditi, a potom je potrebno postepeno dodavati takve proizvode u svoju prehranu. 

Biljna prehrana, dijeta bez glutena i laktoze… Koje su prednosti i mane popularnih prehrambenih režima?

Nemojte varati

Autorica tvrdi kako ne želi da osjećate krivnju jer ste pojeli nešto što “niste trebali” i stoga potiče da svaki tjedan uživate u jednom obroku za užitak. 
Dodaje da dodavanjem raznolikosti u dijeti ti obroci spriječit će vaše tijelo da se prilagođava onom što jedete, povisit će razine glikogena (pohranjene energije) i pomoći vam da izbjegnete plafon u mršavljenju od koje stahujete. 

Uđite u kuhinju

Iako niste spretni u kuhanju, boravak u kuhinji u kojoj se priprema hrana dobro će djelovati na vas. Naime, kad mirišete hranu koja se kuha, vaši se probavni sokovi počinju lučiti, tvrdi autorica, a to priprema tijelo za pojačanu probavu, uključujući bolju apsorpciju hranjivih tvari. 

Knjiga Dijeta po arhetipovima u prijevodu Tamare Slišković dostupna je u knjižarama Znanje po cijeni od 119 kn.

Utorak je najgori dan za početak dijete!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, Znanje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo