Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dijete koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje

Kao što višak kilograma nismo nakupili preko noći, ne možemo ih niti izgubiti u kratkom vremenu.

Instant-dijete kratkoročno daju osjećaj zadovoljstva, ali, nažalost, rezultiraju samo gubitkom vode iz organizma, objasnila je nutricionistica Marina Jakšić za magazin Moje zdravlje.

Gladovanje je izrazito opasno jer stavlja organizam u stanje stresa. Poneke instant-dijete zahtijevaju minimalni unos kalorija koji je često manji od 500 kalorija zbog čega tijelo usporava metabolizma, osoba se osjeća loše, iznemoglo i umorno.”

Donosimo popis dijeta koje bi bilo dobro izbjegavati!

Kupus-dijeta

Ključ dijete je u unosu manje od 1000 kalorija dnevno. Drastično ograničavanje prehrane na jednu ili dvije namirnice je nezdravo. Povrće ima visoki volumen i nisku kalorijsku vrijednost. Negativan učinak „kupus-dijete“ je usporavanje metabolizma i gubitak proteina i esencijalnih masnih kiselina. Umjesto instant-dijete koja se temelji na konzumiranju kupusa daleko je bolje i zdravije obrok zamijeniti povrćem i “mršavim proteinima“.

Limun-dijeta

Veliki je broj pristaša limunske instant-dijete. Prema nekim autorima, uz limun kao osnovnu prehrambenu namirnicu koristi se javorov sirup, đumbir ili crvena paprika. Nakon povratka na uobičajenu prehranu neizostavan je jo-jo efekt. Ta niskokalorijska dijeta dovodi do gubitka mišićne mase i usporavanja metabolizma.

Grejpfrut-dijeta

Premisa ove dijete može se svesti na konzumiranje grejpfruta i vode. Posljedica je promjena metabolizma, osjećaj umora, iscrpljenosti i pad imuniteta.

Hollywoodska dijeta

Temelj hollywoodske dijete je unos namirnica izrazito niske kalorijske vrijednosti, efekt ove dijete krije se u gubitku vode, dodatno potencijalne nuspojave mogu uključiti proljev, umor, zatvor i mučninu.

Dijeta bez šećera

Izbacivanje svih šećera uključujući voće, povrće i orašaste plodove nezdravo je samo po sebi. Izbalansirano konzumiranje voća i povrća u svakodnevnoj prehrani je nužno potrebno za dobro zdravlje.

Paleolitik dijeta

Temelji se na režimu prehrane iz razdoblja paleolitika. Dijeta ne dopušta konzumiranje žitarica i mliječnih proizvoda. Na ovaj način može se drastično smanjiti nivo kalcija u tijelu, što može dugoročno izazvati niz zdravstvenih poteškoća.

Dijeta za bebe

Ideja ove instant-dijete temelji se na kašastim obrocima iz staklenki za bebe. Ova dijete može smanjiti višak kilograma, ali u konačnici odrasloj osobi narušava sliku o sebi, stoga je puno prihvatljivije konzumirati u normalnim količinama voće i povrće te smanjiti unos natrija.

D. Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo