Izbjegnite debljanje nakon vjenčanja - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Izbjegnite debljanje nakon vjenčanja

Čak se 22 posto novopečenih supruga udeblja u prvoj godini braka, i to prosječno pet kilograma! Ako uskoro planirate uploviti u bračnu luku, osvijestite svoje ponašanje i probajte izbjeći ovu zamku.

Zaručeni parovi znaju sve muke priprema za vjenčanje: tisuću obaveza za napraviti na dvije tisuće strana, strka kako bi sve bilo gotovo na vrijeme i nimalo vremena na raspolaganju. U svom tom stresu često pati i prehrana, a najčešće mladenka izgubi i do nekoliko kilograma.

No, jednom kada kažu sudbonosno “da” slijedi opuštanje i uživanje u zajedničkom životu. Velika promjena u ponašanju i navikama donosi puno zajedničkog vremena, druženja i – kuhanja! A s kuhanjem i isprobavanjem delicija stižu i kile.

Naime, nakon što su pratili mladence kroz razdoblje od četiri godine, stručnjaci su ustanovili kako sa srećom raste i njihov konfekcijski broj. Što su novopečeni bračni parovi bili sretniji, to su bili skloniji debljanju: sreća u braku = debljanje.

Drugo je američko istraživanje ustanovilo kako se 22 posto novopečenih supruga udeblja u prvoj godini braka, i to prosječno pet kilograma! Ako uskoro planirate uploviti u bračnu luku, osvijestite svoje ponašanje i probajte izbjeći ovu zamku.

Što vodi debljanju nakon vjenčanja?

Prema jednom nedavno provedenom istraživanju u SAD-u, hormoni maju veliku ulogu u debljanju u braku nakon vjenčanja. Emocionalni prijelaz koji dolazi s ovim velikim korakom može dovesti do promjene u “kemiji mozga” i rezultirati promjenom naše težine. Tako u većoj mjeri i češće stvaramo hormon oksitocin, hormon ljubavi koji olakšava vezanje i zaljubljivanje.

Također, bračni se drugovi opuste i zaborave na redovito vježbanje kojem su prije možda bili predani. Vrijeme između dobre forme i viška kilograma izgubi se u roku keks i nekima je teško primijetiti razliku dok nije prekasno?

“Javljaju mi se mnoge žene koje se žele vratiti u formu ili smanjiti masne naslage, poboljšati izdržljivost, snagu i fleksibilnost nakon nekog vremena braka. Često nam kažu kako su bile mršave prije ulaska u brak, a zatim su brzo nakupile puno težine. Preporučujem im strogu dijetu i plan tjelovježbe”, savjetovao je fitnes trener Vinod Channa.

Prehrana ima jednako bitnu ulogu kao i redovito vježbanje: “Jedite hranu koja sadrži manje kalorija i koja je manje masna. Izbjegavajte pekarske proizvode, slatkiše i hranu koja deblja. Noću radije pojedite povrtnu juhu, tofu, ribu, zeleno povrće i prokulice. Najvažnije od svega, ograničite konzumaciju ugljikohidrata tijekom dana”, zaključio je Channa.

Pametno odaberite plan tjelovježbe

Ako želite istopiti suvišne kilograme, odaberite primjerenu vrstu treninga kojom ćete izgraditi mišićnu masu, poboljšati izdržljivost i fleksibilnost. To se odnosi na bilo koju kardio aktivnost. Također možete sagorjeti puno kalorija ako odaberete vježbe za noge i leđa.

  • vježbajte najmanje tri puta tjedno
  • probajte razne oblike kardio treninga: plivanje, trčanje, rolanje, vožnju biciklom
  • redovito mijenjajte vježbe kako ih se ne biste mentalno zasitili i kao se vaši mišići ne bi naviknuli na njih i prestali napredovati
  • šećite svakodnevno
  • koristite stepenice, nipošto one pomične ili dizalo
  • pijte puno vode.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo