Hrana i recepti

Hrana i recepti

Izbjegnite zimsko debljanje: Masna hrana ne štiti od hladnoće!

Sezona kupaćih kostima je odavno iza nas. Stoga se nema smisla mučiti iscrpljujućim dijetama, zar ne? Dolaskom hladnijeg vremena, mijenja se i naša prehrana pa posežemo za “čvršćom” i kaloričnijom hranom poput sarme, čvaraka i raznih suhomesnatih proizvoda.

Međutim, trebamo li tijekom zime konzumirati više hrane kako bismo se sačuvali od hladnoće? Stručnjaci
tvrde: riječ je o vrhunskoj zabludi.

kOsobe s viškom kilograma intenzivnije proživljavaju osjećaj hladnoće od populacije s normalnom tjelesnom težinom. Ako se pitate zašto je tome tako, evo i odgovora: sve suvišne kalorije koje unosimo u organizam se pretvaraju u bijelo adipozno tkivo. Međutim, treba imati na umu da samo smeđe adipozno tkivo čuva tjelesnu toplinu.

I dok bijelo adipozno tkivo pohranjuje energiju, smeđe tkivo sagorijeva kalorije koje potom griju organizam. Međutim, zašto imamo povećanu potrebu za hranom tijekom zimskih mjeseci?

U vrijeme naših predaka, zimskih su mjeseci bili povezani s glađu. Jedna teorija kaže da smo genetski programirani za povećanje masnih naslaga tijekom jeseni kako bismo mogli preživjeti zimu. Međutim, za razliku od naših predaka – danas ne moramo pohranjivati masnoće jer imamo obilje hrane na raspolaganju tijekom cijele godine. Budući da nismo prisiljeni gladovati, nemamo niti priliku potrošiti nagomilane zalihe sala.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo