Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako izgubiti 11 kilograma bez imalo muke?

Želite smršavjeti, a ne prepustiti se izgladnjujući dijetama ili rigoroznim shakeovima? Sve što trebate napraviti je lakše ručati.

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Cornell koji tvrde kako naše tijelo nema mehanizam potreban kako bi zamijetilo malu promjenu u unosu energije. Ispitanici koji su za ručak smanjili porciju jela nisu osjećali jaku glad poslije i nisu kompenzirali manji ručak s više kalorija navečer.

“Male promjene u unosu energije kako bismo kompenzirali za povišenu količinu kalorija koje su dostupne u našem okolišu može pomoći u prevenciji debljanja. Jedan način je konzumacija ručka s kontroliranom veličinom serviranja nekoliko puta tjedno”, objasnila je Carly Pacanowski, koautorica istraživanja.

Njen je tim pratio unos hrane 17 osoba koje su jele što god su htjele iz buffeta jedan tjedan. Sljedeća dva tjedna polovica ispitanika je jela ručak kontrolirajući porciju ručka. Jednako tako su mogli pojesti koliko god su htjeli za druge obroke. Zadnja dva tjedna je isti režim prehrane slijedila druga skupina ispitanika.

Dok su ograničavali porciju ručka, svi su ispitanici konzumirali 250 kalorija manje dnevno i prosječno izgubili pola kilograma.

“Kroz godinu, ovakav bi režim mogao rezultirati s najmanje 11.36 kilograma manje”, zaključio je David Levitsky, jedan od autora studije objavljene u časopisu Appetite.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo