Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako održati težinu pod kontrolom na godišnjem?

Svima koji pokušavaju držati svoju težinu pod kontrolom godišnji odmor donosi malu glavobolju. Ponekad je teško zadržati iste navike na novom mjestu. Donosimo nekoliko savjeta uz pomoć kojih možete “štetu” svesti na minimum.

Na godišnjem se mnogi mogu i udebljati jer prestanu voditi računa o vrsti i količini hrane koju konzumiraju. Jednako tako prestanu vježbati, što samo doprinosi nakupljanju suvišnih kilograma. Dva tjedna prejedanja i pasivnog uživanja mogu promijeniti vaše tijelo za nekoliko kilograma. Nemojte dopustiti da sav vaš trud ode niz vodu!

Opskrbite se zdravim grickalicama

Pripremite se za putovanje i opskrbite zdravim grickalicama, koje možete jesti i na plaži: orašastim plodovima, sušenim voćem, voćem i povrćem.

Pazite na veličinu porcija

Veće su šanse da ćete više jesti na godišnjem: restorani i hoteli serviraju velike porcije, a na vama je da pazite i ne upadnete u ovu klopku debljanja. Osvijestite se o količini servirane hrane i procijenite kolika je zapravo “vaša porcija”. Podijelite predjelo ili desert s nekime ili slobodno ostavite višak jela
na tanjuru. Ne morate ga nužno počistiti kao da je netom izašao iz
perilice!

Pazite na vrstu hrane

Ako ste do sada ograničili unos masti, ugljikohidrata ili samo kruha, nastavite s tom praksom i na godišnjem. Nemojte popustiti i probati sve što vidite pred sobom samo zato “što ste sve to platili”.

Sami kuhajte

Ako ste odsjeli u apartmanu, tada će vam sigurno biti puno lakše kontrolirati svoju prehranu: sami možete kuhati što god želite jesti te možete jesti u ono vrijeme na koje ste navikli. Podsjećamo, za mršavljenje i održavanje težine ne smijete gladovati nego rasporediti svoju prehranu u više manjih obroka.

Pazite na alkohol

Ljeto je vrijeme opuštanja i zabave, a alkoholna pića su pravi izvor kalorija. Svako piće može sadržavati između 100 i 400 kalorija, stoga ograničite njihov unos.

Ostanite aktivni

Ako ste na godišnjem odmoru i želite uživati u svom slobodnom vremenu, ne mora nužno značiti da se morate u potpunosti odreći tjelovježbe. Osim trčanja i vježbanja, pozabavite se aktivnostima koje ne biste na prvi pogled smatrali treningom, ali koje sagorijevaju kalorije i treniraju mišiće. Primjerice plivajte više, šećite, penjite se po stijenama plaži, istražujte okolinu, planinarite, posjetite obližnji nacionalni par ili se upustite u igre na otvorenom s djecom.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo