Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako smršaviti? Stručnjaci imaju formulu!

Kada držite dijetu, svaka mala pomoć dobro dođe. Formula stručnjaka glasi: umjereno spavajte i klonite se stresa.

Stručnjaci Centra za istraživanje zdravlja Keiser Permanente su od ispitanika zatražili da smršave 4,5 kilograma u razdoblju od šest mjeseci.

Svi su dokumentirali koliko su vremena proveli spavajući, je li ih mučila nesanica, koliko su gledali TV ili koristili kompjutor, a također su pitani o stresu i depresiji. Ispitanici su smanjili unos kalorija za 500, prihvatili režim prehrane koji pomaže kod stanja povišenog tlaka i povećali količinu tjelesne aktivnosti na 180 minuta tjedno.

Ukupno je 60 posto ispitanika uspjelo smršavjeti najmanje zadanih 4,5 kilograma, a oni koji su spavali između šest i osam sati po noći i oni koji su najmanje bili pod stresom imali su dva puta veće šanse smršavjeti.

“Ovo istraživanje upućuje kako bi osobe koje žele smršavjeti trebale spavati točno onoliko koliko im treba i smanjiti količinu stresa. Neki će samo morati smanjiti obveze i ranije ići spavati. Drugo će shvatiti kako tjelovježba moće smanjiti stres i pomoći kod spavanja. Tehnike koje povezuju um i tijelo, kao što je meditacija, mogu biti od pomoći trećima”, objasnio je dr. Charles Elder, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu International Journal of Obesity.

K. Horvat


International Journal of Obesity

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo