Hrana i recepti

Hrana i recepti

Keto dijeta: 5 činjenica koje morate znati

Shutterstock

Keto dijeta usredotočena je na unos ugljikohidrata manji od 10 posto dnevnog unosa kalorija te povećanje unosa masnoće na više od 70 posto dnevnog unosa kalorija.

Ostatak kalorija bi trebao doći iz proteina.

1. Piletina, riba, jaja…

Nemasno meso poput piletine, riba, jaja, zdrave masnoće (maslinovo ulje, avokado, pa čak i maslac), lisnato povrće i općenito povrće bez škroba u sebi, ključne su namirnice u ovoj dijeti koja vas drži dalje od ugljikohidrata i prerađenih šećera.

Koliko vam kalorija doista treba? Pazite što jedete ako ste stariji od 30 i ne vježbate

2. Stanje ketoze

To ozbiljno ograničavanje ugljikohidrata ima za cilj zadržati tijelo u stanju ketoze, odnosno u stanju da za stvaranje energije koristi vlastite masnoće, a ne da energiju stvara, kako to obično biva, iz ugljikohidrata. Dakle, keto dijeta pomaže ubrzati proces gubitka težine kroz sagorijevanje masti. Navodno može “sagorjeti” čak 10 puta više masti od ostalih dijeta, pa ne čudi što je u kratkom vremenu zaludjela svijet.

3. Poznati na keto dijeti

Brojne poznate dame, poput Megan Fox, Gwyneth Paltrow ili Jenifer Lopez, pribjegavaju ovoj dijeti kad žele izgubiti na težini. Kako keto dijeta, ograničavanjem određenih namirnica, ograničava i unos kalorija, dolazi do gubitka težine, no većina toga ipak je voda, budući da vodu skladištimo zajedno s glikogenom (oblik skladištenja glukoze). Ipak, njezin rezultat nije održivo mršavljenje, jer čim osoba ponovno počne normalno jesti, kilogrami će vraćaju.

Transmasti, nitrati, fitoestrogeni… Koliko su doista opasni u hrani?

4. Bez podrške stručnjaka

Keto dijeta za stručnjake je u zdravstvenom smislu jako problematična i zbog toga je je preporučuju. Naime, drastično smanjen unos ugljikohidrata, kojeg prati povećan unos masnoća, dovodi do smanjenog unosa mikronutrijenata i prehrambenih vlakana, zbog čega može doći do deficita vitamina i minerala, zatvora i srčanih tegoba (zbog povećanog unosa zasićenih masnoća). Protivnici ovog režima prehrane tvrde da, potraje li dugo, može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu, od kojih je jedan ketoacidoza ili zakiseljavanje organizma, do čega dolazi zbog prevelike količine toksičnih spojeva ketona u tijelu.

5. Niska razina inzulina

Kad ograničimo unos ugljikohidrata, tijelo će energiju početi crpiti iz masnih naslaga. Točnije, jetra razbija masne stanice u masne kiseline (u ketone), koje koristi kao izvor energije. Razina inzulina u krvi tada je niska, a masti se troše, što u konačnici smanjuje broj kilograma, međutim povećava količinu ketona.

Keto, Paleo i Pegan dijeta… Trendovi u prehrani koje ćemo slijediti ove godine

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo