Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kratkom šetnjom pobijedite želju za čokoladom

Čokolada je jedino što vam je na pameti? Istraživači savjetuju 15-minutnu šetnju uz pomoću koje možete smanjiti svoju želju za ovom slatkom napasti.

Stručnjaci Sveučilišta Exeter zamolili su gotovo 80 ljubitelja čokolade da ne jedu čokoladu dva dana. Ispitanici su podijeljeni u četiri skupine: ispitanici dviju skupina žustro su prošetali prije nego što su dobili zadatak koji su trebali riješiti u uredu. Od njih, ispitanici jedne skupine su dobili lagani zadatak koji ne podrazumijeva puno stresa, dok su drugi ispitanici morali obaviti zahtjevniji zadatak.

Ispitanici preostale dvije skupine su se odmarali prije istih zadataka (jedni su dobili lagani, a drugi teži zadatak).

Ispitivači su ispred svih ispitanika postavili zdjelu s čokoladom. Ispitanici koji su vježbali prije posla konzumirali su upola manje čokolade u odnosu na druge ispitanike – 15 grama čokolade usporedno s 28 grama koliko su pojeli ispitanici koji su se odmarali prije posla.

Težina zadatka nije nimalo utjecala na količinu čokolade koju su ispitanici pojeli, što znači da stres nije utjecao na njihovu želju za čokoladom.

“Znamo da grickanje visokokaloričnih namirnica, kao što je čokolada, na radnom mjestu postaje nesvjesna navika i može dovesti do debljanja nakon nekog vremena. Često smatramo da nam takve grickalice daju energiju ili nam pomažu nositi se sa stresom na poslu, uključujući dosadu [Zaposlenici pobjeđuju dosadu kavom i čokoladom]. Osobama je često teško smanjiti količinu dnevnih slastica, no ova je studija pokazala da mogu regulirati svoj unos za pola ako samo malo prošeću”, objasnio je Adrian Taylor, voditelj studije.

Istraživanje je objavljeno na časopisu Appetite.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo