Hrana i recepti

Hrana i recepti

Laki savjeti za super figuru

Loša kondicija ili višak kilograma nije razlog za pretjeranu zabrinutost. Ionako je poznato da je izgled pitanje
stava i samopouzdanja.

A ako i to povremeno zakaže, isprobajte par lakih savjeti uz koje ćete se brzo vratiti na staze “stare slave”.

  • Odaberite stepenice. Ovaj ste savjet sigurno čuli već bezbroj puta. Ali, stvarno pali;: Idući put, umjesto lifta, krenite stepenicama, makar i na prvi kat. Penjanje sagorijeva oko 11 kalorija u minuti, jednako koliko sagorite tek desetominutno trčanje.
  • Izbjegnite napuhnutost. Nakon jela popijte šalicu čaja od metvice. On pospješuje probavu i smanjuje nadutost.
  • Grickajte suho voće. Pri ruci je uvijek dobro imati vrećicu suhog voća, poput suhih marelica kada vas uhvati želja za čokoladom ili čipsom. Poslijepodnevnu glad zatomite tim voćem, iznimno bogatim željezom i magnezijem.

Tamna čokolada dobra je za zdravlje

  • Birajte tamnu čokoladu. Ona je bogata kakaom (oko 70 posto), a siromašna šećerima, pa pomaže u regulaciji šećera u krvi i ostavlja manje mjesta želji za hranom i slatkišima.
  • Pronađite sport koji vam odgovara. U treniranju je važnija kvaliteta od kvantitete. I desetominutnim vježbama možete postići super formu. Ne morate biti ovisni o teretanama i satovima joge da biste imali dobro izgledali.
  • Nikad ne preskačite obrok. Zdrav i dobar izgled morate graditi, a za to vam je svakodnevno potreban kompletan obrok. Preskočite li obrok, veća je vjerojatnost da ćete se pretrpati hranom u kasne sate.
  • Smijte se, često i glasno. Dok se smijete mišići trbuha se prirodno kontrahiraju, a to je izvrsna vježba. Iskoristite svaki pogodan trenutak za takvu vježbu.
  • Napravite mjesta za grejp. Sok od grejpa prirodni je diuretik koji sprječava zadržavanje vode i nadutost. Obiluje kalijem, vitaminom C i izvrsno je energetsko piće. Svako jutro iscijedite sok od jednog grejpa i popijte ga prije doručka.
  • Izbjegavajte alkohol. Koliko god možete klonite se ovog pića. Idealno bi bilo potpuno ga izbaciti, no kako smo svi ipak ljudi, probajte ograničiti unos. Alkohol je krivac za akne i pun je kalorija. Najbolji su kompromis pića koja se miješaju u pola omjera s alkoholom. Također, popijete li čašu vode prije izlaska, kasnije unošenje alkohola neće imati isti učinak. Ipak, imajte na umu da je umjerenost jedina dostojna zamjena.
  • Kupujte promišljeno. Ne idite u trgovinu prazna trbuha jer će vam sva hrana izgledati bolje i olako ćete ju trpati u košaricu. Prije odlaska u trgovinu dobro je napraviti popis i pridržavati ga se.

 D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo