Manje hrane, dug život! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Manje hrane, dug život!

Aleluja! Tjelovježba je tihi ubojica, dug život jamče dijete, poručuju američki znanstvenici.

Zdrav duh u zdravom tijelu…Ili ipak ne? Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je , kako za dugovječan život nije dovoljna samo fizička aktivnost. Duboku starost doživjet će samo oni koji veliku važnost daju niskokalorijskim dijetama.

Američki znanstvenici istraživanje su radili na miševima, a rezultati su bili zbunjujući. Iako su tjelesno aktivne životinje živjele duže od onih koje su pasivno sjedile, postojale su iznimke koje su doživjele duboku starost. Tjelesna aktivnost može zaštititi od prerane smrti, ali ne jamči dulji život. Istraživanje je pokazalo da životinje koje manje jedu žive dulje od onih fizički aktivnijih.

starija zena zdrava hrana„Svi znaju da mršavi ljudi oboljevaju manje od debelih. Ali studije na glodavcima nam govore kako više koristi imamo ako manje jedemo jer ćemo zbog toga dulje živjeti, dok tjelovježba nema velik tjecaj na dugovječnost“…objasnio je voditelj projekta, Derek Huffman u časopisu American Journal of Phyisiology.

Fenomen “manje hrane, dulji život” ima dvije teorije: prva kaže da intenzivna tjelesna aktivnost uzrokuje stres za organizam oštećujući tkiva i DNK. Druga smatra da dijeta dovodi do korisnih fizioloških promjena. Te teorije su američki stručnjaci i potvrdili. Daljini testovi su su dokazali da jedenje “po želji” životinjama osigurava visoke razine inzulina, neovisno o obavljenoj tjelesnoj aktivnosti.

“Ovi rezultati upućuju na to da ograničen unos kalorija dovodi do posebnih hormonalnih promjena, koje su bitne za produljenje vijeka životinja”, zaključili su znanstvenici, pred kojima je sada novi izazov – otkriti je li sve to primjenjivo i na ljude.

M. Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo