Hrana i recepti

Hrana i recepti

Neki prehrambeni proizvodi imaju više kalorija no što deklaracije navode

Često čujemo kako se ljudima koji žele smršaviti savjetuje da pri kupovanju biraju namirnice označene s “manje kalorija”, no nova studija pokazala je da određene vrste komercijalno pripremljene hrane sadrže više kalorija no što to navode indikacije.

kHrana pripremljena u restoranima i gotova smrznuta jela u supermarketima proučavana su na području Bostona u SAD-u. Mjereni su podaci o energetskoj vrijednosti koji su uspoređivani s podacima o hranjivim sastojcima koje navode proizvođači ili zaposlenici trgovina/restorana. Proučavani restorani uključivali su klasične restorane, kao i mjesta u kojima se hrana može uzeti “za van”. Mjerenjem energetske vrijednosti hrane u 29 restorana utvrđeno je da hrana sadrži u prosjeku 18 posto više kalorija od količine koja se navodi kao ispravna. Slično tome, izmjerene energetske vrijednosti 10 proizvoda smrznute hrane iz supermarketa u prosjeku je imalo 8 posto više kalorija od količine koja se navodi u deklaraciji. Istraživači su birali proizvode koji se prodaju pod kategorijom hrane koja pomaže u mršavljenju i kontroli težine.

Tijekom istraživanja su otkrivene i dodatne neugodne činjenice. Pet je restorana osiguralo dodatne priloge besplatno. Prosječna energetska vrijednost tih namirnica bila je 471 kcal, što je više i od samih predjela, čija je energetska vrijednost iznosila 443 kcal. Utvrđene su i pojedine namirnice koje su imale ekstremne energetske vrijednosti, uključujući tri kompletna obroka kupljena u supermarketu i sedam restoranskih jela koja su sadržavala dvostruko više kalorija od navedenog.

kUtvrđene su i pojedine namirnice koje su imale ekstremne energetske
vrijednosti
, uključujući tri kompletna obroka kupljena u supermarketu i
sedam restoranskih jela koja su sadržavala dvostruko više kalorija od
navedenog.

Autorica studije, Susan B. Roberts, navodi kako je u SAD-u zakonski dopušteno premašiti navedenu energetsku vrijednost proizvoda za do 20 posto, no masa proizvoda ne smije biti manja od 99 posto navedene. “Ove činjenice mogu potaknuti proizvođače na dodavanje viška hrane u pakiranje kako bi osigurali standarde propisane težine”, pojašnjava Roberts .

Istraživanje je objavljeno u siječanjskom izdanju časopisa Journal of the American Dietetic Association.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo