Kako se hraniti zdravo nakon blagdana? Slijedite ovih devet savjeta!
1. Koje namirnice birati?
Namirnice koje potiču rad probave i detoksikacijske procese su na redu u vrijeme prehrambenog detoksa. Širok je izbor namirnica u pitanju. Za zimsko post blagdansko vrijeme izdvojimo kelj, limun i šipak, te voće i juhe.
2. Jednostavan doručak
Počnite dan s jednostavnim doručkom, poput žitarica s jogurtom. Na taj način unosite vlakna važna za rad probave i njeno redovito čišćenje, a jogurt je fermentirani mliječni proizvod koji sadrži dobre bakterije, probiotski učinak za njegu probavnog trakta. Preporuka je da doručak bude najvažniji obrok u danu, kako bi osigurali dovoljno energije koja nam je potrebna za dan. Doručak pokreće metabolizam i pomaže sagorijevanju kalorija i bolju usredotočenost tijekom dana.
Zašto ne možete smršaviti? Nutricionistica upozorava gdje griješite i daje jednostavna 4 savjeta
3. Pijte čajeve
Nekoliko puta tijekom dana pijte čajeve, šipak je plod poznat kao izvor flavonoida, pa ćete uz malo limuna činiti dobro svom imunitetu u hladne zimske dane.
4. Uključite i kelj
Kelj je zimska namirnica iz porodice kupusnjača, a može se koristiti na više načina. Osim variva bez zaprške, ili kelja na lešo kao priloga hrani, možemo njene hranjive tvari i fitokemikalije iskoristiti i iz sirove namirnice tako da ga ubacimo u smoothie s voćem (npr. kelj i jabuka smoothie, ili aronija i cikla).
5. Juhe s povrćem i lagane večere
Za večeru dodajte još povrća, i završite posnim, laganim izborom mesa – piletina, puretina, riba. Tijekom dana jedite juhe s raznolikim povrćem za ručak, ali i za večeru. Nekoliko dana probajte jesti ribu umjesto mesa. Hrvatska je mediteranska zemlja s kvalitetnim domaćim izborom ribe. Nije potrebno naglašavati prednosti ribe, kao dijela mediteranske prehrane, izvora vitamina i minerala te omega-3 masnih kiselina, posebno u plavoj jadranskoj ribi.
Što ćemo jesti u 2020. godini? Dugo kuhane juhe od kosti i “lažno” meso
6. Tekućina je važna
Pijte dovoljno tekućine, većini je odraslih ljudi prosječne građe dovoljno 2,5 do 3 litre. To možete ostvariti kroz čajeve, bistre juhe, ili običnu odnosno mineralnu vodu. Tekućinu ćete dobiti i kroz voćne salate, te posni jogurt ili sirutku. Naravno, ako tolerirate laktozu ili općenito nemate intoleranciju na mliječne proizvode. Voda i pravilna hidracija su temelji dobrog rada metabolizma i detoksikacije.
Prepoznajte simptome intolerancije i alergije na hranu – radi se o različitim tegobama
7. Koristite začine
Začini sadrže fitokemikalije, biljne tvari koje nemaju kalorijsku vrijednost, ali imaju korisno djelovanje na naš organizam. Zima je vrijeme kada će nam odgovarati grijući začini, poput đumbira, papra, ljute paprike, kurkume. Također, rad probavnih organa i cijelog probavnog trakta potaknite piskavicom i gorkim začinima (peršin). Za slatke varijante (kompoti, voćne salate) koristite cimet, začin čija je korist u regulaciji šećera u tijelu, sigurno dobrodošla nakon svih kolača i slatkoga tijekom blagdana.
8. Držite se kuhane hrane
Izbacite alkohol, cigarete, pohano, fritezu, prženo u masti ili ulju, staro odstajalo meso, kobasice i masne proizvode. Izbjegavajte industrijski obrađene namirnice, hranu s puno umjetnih aditiva i konzervansa.
Izbacivanje šećera ne treba ni spominjati, to je preduvjet za svaki detoks. Jednostavan princip je držati se sirove hrane i kuhane hrane par dana, izbjegavajući pečenu i prženu hranu. Međutim, za neke to neće biti dovoljno, ako imaju intoleranciju na određene namirnice važno je saznati koje su to namirnice kako bi ih mogli eliminirati iz prehrane.
Ako je meso svaki dan na vašem jelovniku, probajte biti jedan dan bez mesa. Za tako hrabru odluku ne treba velika priprema, jednostavno meso zamijenite grahom ili posnim sirom.
9. Redoviti obroci
Preskakanjem obroka možete se osjećati bez energije i vjerojatno ćete kasnije za slijedeći obrok više pojesti. Redoviti obroci daju strukturu prehrambenim navikama, jer hrana postaje dio života. Pomažu nam da konzumiramo odgovarajuću hranu. Pomažu u održavanju težine, jer je tijelo obogaćeno energijom. Održavaju stabilno razinu šećera u krvi i minimaliziraju osjećaj umora, vrtoglavicu i razdražljivost. Ljudi koji imaju redovitu prehranu konzumiraju manje slatkih pića i brze hrane, a konzumiraju više voća i povrća.
Blagdanski ručak može imati od 3500 do 4000 kalorija… I još 12 nevjerojatnih činjenica
Foto: Shutterstock, Kristina Štedul Fabac/PIXSELL