Ovo je najbolje vrijeme za zadnji obrok u danu - ako želite ubrzati mršavljenje i bolje spavati - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo je najbolje vrijeme za zadnji obrok u danu – ako želite ubrzati mršavljenje i bolje spavati

Shutterstock

Otprilike su nam jasne dobrobiti ranog odlaska na počinak, ali i rana večera može puno koristi donijeti zdravlju.

Ponekad je teško otići u krevet iako znamo da moramo spavati barem sedam sati kako bi se organizam oporavio i pripremio za novi dan. Možda će vama biti lakše steći naviku večerati najkasnije u 19 sati. Ako upitate bilo kojeg stručnjaka, vjerojatno će se složiti kako je dobro večerati rano, a isto tako da bi “najteži” obrok u danu trebao biti doručak za kojim slijedi nešto lakši ručak, a za večeru ćete naravno jesti najlakši obrok.

Većina nas radi upravo suprotno, a brojna istraživanja upozoravaju da upravo tako nanosimo štetu zdravlju. Razumljivo je ipak da je danas teško organizirati svaki obrok, ali ako na umu imamo kako će ta navika utjecati na naše zdravlje, možemo navike i mijenjati. Kako će vam koristiti večera prije 19 sati? Evo odgovora. 

Gubitak kilograma 

Ako ste na putu gubitka kilograma kako biste zaštitili zdravlje, prvi korak kojeg morate poduzeti je održavanje zdrave tjelesne težine. Radi gustog rasporeda često posežemo za nezdravim namirnicama, a ako zadnji obrok pojedemo prije 19 sati, to će učiniti veliku razliku kada su u pitanju kilogrami. Jednom kada vam ta navika postane rutina, lako ćete ju slijediti i tako pomoći i metabolizmu da brže radi. Jak metabolizam će isto tako pomoći da održavate dijetu. 

Kvalitetan san 

Ako večerate par sati prije odlaska u krevet, vaš san će sigurno biti kvalitetniji. Radi se o tome da će probavni sustav obaviti svoj posao prije nego utonete u san, pa će i on imati prilike za odmor tijekom noći. Osim toga lakše ćete se probuditi ujutro i sigurno lakše odraditi sve zadatke koji su pred vama.

10 zdravih navika Lane Gojak Bajt: Godinama jede isti doručak, a dan uvijek započinje jednako

Bolji apetit

Jednom kada se posvetite ovoj rutini, jedna stvar je sigurna – teško ćete preskakati doručak koji se smatra najvažnijim obrokom u danu, a to potvrđuju brojna istraživanja. Steći ćete naviku koja će vam pomoći da pratite zdrav plan prehrane.

Zaštita zdravlja srca 

Iako postoje brojne dobrobiti rane večere, jedna od ključnih je sprečavanje bolesti kardiovaskularnog sustava. Kada spavamo, krvni tlak će se sniziti za oko 10 posto, a kada se probudimo, on raste. Ako večerate odmah prije odlaska u krevet, poremetit ćete cijeli ciklus i tako povećati šanse da se razviju problemi. 

Prevencija dijabetesa

Kako je dijabetes tip 2 u velikom porastu u svijetu, uz sve poznate mjere prevencije, jednu stvar nikako ne bismo trebali ignorirati a to je večera bar 2.5 sata prije odlaska u krevet. Ako organizmu dozvolite tih par sati vremena da obavi svoj posao nakon večere, dolazi do bolje kontrole inzulina. Nije u pitanju samo dijabetes već će kasna večera i povećati šanse za razvoj raka za čak 15 posto. 

Ako imate 50 godina i želite lijepu kožu, ove tri namirnice bogate kolagenom jedite što češće

Idealna hrana za večeru su laki proteini i salate. Dakle, masna riba poput skuše, lososa i tune, piletina/puretina s grilla, kuhanja jaja (samo bjelanjak) – sve to obavezno jesti sa sezonskom salatom. Koliko je preskakanje doručka odlučujuće za pojavu brojnim metaboličkim poremećaja, toliko je naglasak na večeri odlučujući za uspjeh mnogih dijeta.

 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo