Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pretilost može promijeniti okus hrane!

Istraživanja su pokazala kako pretilost može dovesti do promjena u mozgu, jednako kao i u živcima koji kontroliraju periferni okusni sustav, no nitko se do sada nije koncentrirao na stanice na jeziku koje su u kontaktu s hranom.

Preteške osobe imaju drugačiji osjet okusa nego osobe koje nemaju problema s kilogramima. Jednako tako, manje su osjetljive na slatko! Do ovog su zaključka stigli američki istraživači koji su proučavali laboratorijske miševe.

Usporedno s vitkim miševima, oni koji su bili preteški ili pretili imali su manje okusnih pupoljaka na jeziku koji su reagirali na slatke podražaje, a i njihove su reakcije bile slabije.

“Istraživanja su pokazala kako pretilost može dovesti do promjena u mozgu, jednako kao i u živcima koji kontroliraju periferni okusni sustav, no nitko se do sada nije koncentrirao na stanice na jeziku koje su u kontaktu s hranom. Primijetili smo da čak i na ovoj razini – na prvom koraku u putu okusa – stanice okusni receptori su pogođene gojaznošću. Ovi su pretili miševi imali manje stanica za okus koje su reagirale na slatke podražaje te one također nisu reagirale”, objasnila je Kathryn Medler sa Sveučilišta Buffalo, voditeljica studije objavljene u časopisu PLOS ONE.

Stručnjacima nije jasno kako nemogućnost detektiranja slakoće može olakšati debljanje, no neka su istraživanja sugerirala kako pretile osobe u većoj mjeri žude za slatkom hranom. Moguće je kako baš ta nesposobnost osjeta slatkog vodi do veće želje za slatkim. Ako pobliže shvate na koji način pretilost utječe na receptore za slatko, to bi moglo dovesti do prijelomnog trenutka u liječenju pretilosti, koja je davno prestala biti samo estetski problem.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo