Hrana i recepti

Hrana i recepti

Preuzmite kontrolu nad svojim metabolizmom i smršavite brže!

Loši geni mogu biti krivac za spor metabolizam, no možete preuzeti kontrolu nad njim i smršaviti lakše i brže.

Ubrzanje i kontrola metabolizma, česti su pojmovi koje možete čuti kada se radi o dijetama, mršavljenju i vježbanju, no rijetki stručnjaci na jednostavan način objasne što točno metabolizam znači. Zato je vrijeme da saznate da je metabolizam stopa kojom trošimo kalorije kako bi preživjeli.

Iako nikada ne bi vjerovali, čak dvije trećine energije trošimo u mirovanju, a koliko kalorija tijekom tog perioda potrošimo ovisi o godinama, spolu, tipu tijela, razini hormona, no i koliko energije unosimo u sebe.

Upravo zbog zadnjeg, ako želite smršaviti – rigorozne dijete i preskakanje jela uzrokovat će kontradiktoran učinak. Kada se objedi preskaču i kada vrlo slabo unosimo energiju, naše se tijelo okreće već pohranjenim masnoćama u tijelu kako bi imalo snage. Također, kad gladujete, brzina metabolizma se smanjuje kako se ne bi previše energije potrošilo.

Iako i u mirovanju najviše energije iskorištavaju mišići, potrebno je povećavati intenzitet vježbanja i tipove vježbe što više mišićne mase imamo. Razlog tome je da što više vježbamo, više smo u formi i zbog toga vježbe koje su sagorijevale kalorije u početku vježbanja, će imati manji učinak u kasnijoj fazi vježbanja.

Stručnjaci i istraživanja predlažu da osobe koje su već u formi u vježbanje u vježbanje uklope i intervalni trening visokog intenziteta, odnosno igre brzine. Na primjer, tijekom trčanja će to značiti da nakon četiri minute trčanja normalnom brzinom, ubacite 30 ili 60 sekunda šprinta – ovisno o tome koliko možete izdržati.

Dalibor Petrinić, trener koji vodi fitness programe te se bavi fitness edukacijom i savjetovanjem o prehrani putem svoje web stranice, savjetovao je da se svakih 6-8 tjedana mijenja program vježbanja, te istaknuo kako je svako tijelo drugačije i kako svaka osoba za sebe mora pronaći idealan trening.

Malo se razgovara o tome da trening visokog intenziteta zahtjeva i povećani unos hrane. Nakon vježbanja, može se jesti riža, krumpir, kruh, odnosno proizvodi puni škroba. Najmanje štete možemo napraviti nakon vježbanja, pa se može pojesti i kocka čokolade kako bi zadovoljili potrebu za istom. – objasnio je Petrinić.

Potrošnja energije i kalorija tek 15 do 30 posto ovisi o fizičkoj aktivnosti, a to ne uključuje samo treninge, već i svakodnevne aktivnosti poput kupovine, penjenja stepenicama i slično. Problem je nastao kada su se te svakodnevne aktivnosti automatizirale, a upravo su, na primjer, otvaranje garažnih vrata i ručno pranje posuđa bile svakodnevne aktivnosti tijekom kojih smo trošili kalorije.

Jedna od poznatih mitova je da se metabolizam usporava što smo stariji, no to nije dokazano te ne mora i nije uvijek slučaj. Kao što je već napomenuto, metabolizam se usporava kod manjka fizičke aktivnosti, preskakanja obroka i kod rigoroznih dijeta, no i mišići slabe zbog manjka fizičkog stresa.

Vjerujemo da većinu svog vremena provodite na poslu, baš zato je važno ujutro doručkovati što prije kako bi imali dovoljno energije. Za ostatak dana, organizirajte si dovoljno namirnica za kratke obroke – zbog njih, vaše tijelo neće pasti u stanje gladi, a i kada dođe vrijeme ručka ili večere, nećete imati potrebu pojesti veliku porciju.

Također, važno je pokušati pratiti koliko i što jedete, a koliko kalorija potrošite tijekom dana. Ne govorimo da morate točno u broj znati, no kako bi vam vaš metabolizam bio zahvalan, isplanirajte dnevni unos hrane i odradite koliko fizičke aktivnosti zahtjeva sagorijevanje tih kalorija.

Onu veliku večeru koju ste pripremili, bolje zamjenite bogatim doručkom – a dijete zamjenite fizičkom aktivnosti po izboru koju ćete izvoditi tri puta tjedno.  

Petrinić savjetuje da svakodnevno na stolu dominira hrana zeleno lisnato povrće, te hrana puna dobrih masnoća i kvalitetnih proteina. Ističe kako bi meso tijekom tjedna trebali jesti tek dva put jer tijelu treba dugo da ga apsorbira. Osim toga, naglašava kako što više namirnica trebalo biti organskog podrijetla, dok u što većem luku trebamo izbjegavati konzervirane i pakirane proizvode.

Naučite na koje još načine možete mršaviti zdravije i efiksnije, te otkrijte koji su još trikovi za ubrzanje metabolizma

G. Horvat

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo