Prevarite dijetu i smršavite!

zena-jede-lijepa-pizza-fast-junk-food2

Većina osoba misli kako dijeta i mršavljenje apsolutno isključuju masnu hranu, koja nam je svima jako draga. Nema slatkoga, pečenoga, vina, zabave? Krivo – ovakva vrsta dijete može voditi većoj želji za "zabranjenom" hranom i prejedanju.

Stručnjaci tvrde kako je moguće imati i jedno i drugo – vitku liniju i hranu koju volite – samo trebate malo "prevariti" dijetu.

Dijeta1. Jedite svoju omiljenu hranu. Vaša želja za određenom hranom neće nestati samo zato što ju ne smijete jesti. Kao što svi dobro znamo, zabranjeno voće je najslađe. Što si više branite neku hranu – poput komada torte – više ćete ju željeti, te se na kraju pretrpati.

2. Jedite namirnice koja će vas zasititi. Prehranu obogatite bezmasnim proteinima i vlaknima. Jaja, cjelovite žitarice, voće i povrće, nemasno meso i plodovi mora upravo su namirnice koje se trebaju naći na vašem jelovniku. Također je dobro uvrstiti zdrave međuobroke, kako ne biste predugo čekali na sljedeći obrok i kasnije se prejeli.

3. Birajte hranu jačeg okusa. Što god volite, kupite u varijanti jačeg okusa, kažu stručnjaci. Na ovaj način možete jesti manje, a i dalje se zasiti okusom koji volite.  

4. Uživajte svim osjetilima. Ako ste se odlučili počastiti omiljenom hranom, servirajte ju na lijepom tanjuru i dekorirajte. Obroke jedite sporo i uživajte u svakom zalogaju. Kada ste svjesni hrane koja je pred vama i jedete ju polagano, bit ćete zadovoljniji obrokom.  

4. Napravite sami. Vaša jutarnja rutina su kava i muffin? Odlično, pripremite ih sami – tako možete posegnuti za zdravijim sastojcima, nego što su kupovni kolačići. Isto vrijedi i za pizzu – koristite integralno brašno, kozji sir i svježe začinsko bilje.

5. Uklonite smetnje s puta. Koliko puta ste obrok počeli ili završili uz televiziju i radni stol? U našem društvu hrana nije nešto u čemu se uživa i što se cijeni, već nešto što obavljamo zausput, dok radimo druge poslove. Zato je važno ukloniti sve smetnje i naučiti osnovnu kulturu jedenja.

Zdrava hrana6. Jedite što volite, ali u malim porcijama. Možete imati sve, samo ne isti dan. Niti jedna hrana nije zabranjena, dok su god vaše porcije razumne veličine. Ako jako volite čokoladu, probajte svaki dan pojesti nekoliko kockica. Tako ćete zadovoljiti želju, a nećete se debljati.

7. Nemojte se obeshrabriti nakon koraka unatrag.  Nitko nije savršen – velike su šanse da ćete tijekom svoje dijete povremeno posrnuti. No, ključno je da vas to ne vrati potpuno na početak. Pojeli ste više nego što ste planirali? Ok, sada se samo vratite na stare tračnice. Najgore što možete napraviti jest osjećati se krivima i prejedati se iduća tri dana.

 D. Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!