Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šest najgorih navika koje stoje između vas i ravnog trbuha

GettyImages

Bez obzira na to koliko trbušnjaka napravite, nikad nećete imati ravan trbuh ako se nepravilno hranite

Ravan trbuh postiže se u kuhinji, ne u teretani. Bez obzira na to koliko trbušnjaka napravite, nikad nećete imati ravan trbuh ako se nepravilno hranite. Dva najveća neprijatelja na putu ka ovom cilju su nadutost i loša prehrana. Jasno je da višak kalorija i šećera u prevelikim porcijama i gaziranim pićima loše utječe na masnoće koje se talože oko vašeg struka, no promijenite li tu lošu naviku i dalje vas može mučiti nadutost. 

Razlog tome može biti intolerancija na određenu hranu, problemi s probavom ili manjak nekih nutrijenata, kaže Amber Pankonin nagrađivana dijetetičarka, nutricionistica i vlasnica Stirlista

Ova tri napitka izbjegavajte ako želite usporiti starenje kože i spriječiti nastanak bora

Doručak je dobar za metabolizam i redovna konzumacija smanjuje rizik od pretilosti. Jedno istraživanje o zdravlju i prehrani pokazalo je da oni koji jedu doručak imaju indeks tjelesne mase ispod 25. No bez obzira na to pokušavate li skinuti koji kilogram u struku ili samo smanjiti nadutost, ovih šest prehrambenih navika mogli bi vas omesti u tome. 

1. Nedovoljno vlakana 

Manjak vlakana u svakodnevnoj prehrani može izazvati zatvor i druge probavne probleme. Vlakna potiču rad probave što posljedično sprečava nadutost. Ako niste sigurni jedete li dovoljno vlakana Klinika Mayo preporučuje za žene dnevni unos od 21 do 25 grama, a muškarci bi trebali unijeti od 30 do 38 grama.  

2. Nedovoljno proteina  

Proteini pomažu održati balans tekućina u tijelu. Konzumirate li previše jednostavnih ugljikohidrata, a nedovoljno proteina, moglo bi vam se dogoditi da tijelo počne zadržavati vodu i uzrokovati nadutost. Za odraslu osobu koja ima pretežno sjedilački život dovoljno je 0,8 grama proteina po kilogramu težine. Primjerice, osoba teška 75 kg trebala bi unositi dnevno 60 grama proteina, savjetuje klinika Mayo. No te potrebe rastu s godinama te razinom aktivnosti. Između 40 i 50 godine već nam treba 1,1 gram po kg kako bi se očuvala mišićna masa.  

3. Žvakanje žvaka, osobito bez šećera 

Mislite da će vam žvaka dobro doći kako biste odvratili misli od hrane? Možda, ali će doprinijeti nadutosti i lošem izgledu trbuha. Naime, zrak koji progutate dok žvačete žvaku vas napuhava, a verzije bez dodanog šećera su često napravljene sa šećernim alkoholima koji imaju manje kalorija, ali izazivaju nadutost, probleme sa probavom, a ponekad i proljev.  

Ovih 5 malih promjena će vam pomoći da izgubite puno kilograma – morate isprobati

4. Pijenje na slamku 

Želite li ravan trbuh, razmislite o tome da sljedeći put bacite slamku iz čaše.  

Svaki put kad srknete kroz slamku je poput puhanja zraka u balon. On dolazi do vaših crijeva i napuhava vas, kaže Bonnie Taub-Dix, dijetetičarka, nutricionistica i kreatorica stranice Better than Dieting.  

5. Previše gaziranog 

Sve je još gore s gaziranim pićima. I na slamku i bez nje. Zbog mjehurića koji dolaze do vaših crijeva osjećat ćete se kao da se utroba širi. Oni osjetljiviji koji često imaju problema s nadutošću svakako bi ih trebali izbjegavati.  

6. Prebrzo jedenje  

Probava počinje u ustima i vrlo je važno da pravilno prožvačete hranu prije nego li je progutate. U protivnom ćete progutati i previše zraka što će uzrokovati nadutost.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo